Skeletten en restanten 15de-eeuws klooster ontdekt achter De Munt

© tpholland

Om de ateliers met de opera te verbinden, wordt er al enige tijd gewerkt aan een tunnel achter het operahuis De Munt aan de Leopoldstraat. Die werken zijn nu tijdelijk stilgelegd omdat er verschillende archeologische vondsten werden gedaan.

Het was toen een kraanmachinist op een schedel stuitte, dat de archeologische diensten van de directie Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest werden ingeschakeld. Dat blijkt uit een reportage van de RTBF.

“We wisten dat we binnen het bereik van een vijftiende-eeuws klooster van de Dominicanen aan het graven waren, maar dit is een zeer aangename verrassing,” vertelt archeologe Sylvianne Modrie aan de RTBF.

“We vonden de muur van het hart van de 15e-eeuwse kerk, maar ook de gevelmuren van de oostelijke vleugel. In deze kooromgang werd een aantal mensen begraven wier skeletten we vonden. Sommige houten grafkisten zijn zeer goed bewaard gebleven, evenals twee hele skeletten,” aldus Modrie.

Het zou gaan om twee vrouwen van rond de twintig wier skeletten nu naar een antropoloog vertrekken. Zo kunnen ook de doodsoorzaken achterhaald worden.

Om nog meer archeologische vondsten te kunnen doen, zoeken archeologen sinds dinsdag verder op een gebied van zo’n tien op tien meter. Nog tot maandag zullen die opgravingen kunnen doorgaan. Daarna gaan de werken onverbiddelijk voort en zal alles vernietigd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?