Smet: 'NMBS moet restauratie Jubelfeestbrug betalen’

© PhotoNews
| De Jubelfeestbrug boven het park aan Thurn & Taxis is dringend toe aan renovatie.

De beschermde Jubelfeestbrug aan Thurn en Taxis is er erg aan toe en staat te koop voor één symbolische euro. Maar staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-SP.A) vindt dat de NMBS, die eigenaar is, de renovatiefactuur niet mag doorschuiven naar het gewest.

De NMBS is eigenaar van de mooie ijzeren brug boven het Thurn en Taxispark. Maar ze is al jaren aan het verloederen. Er zijn stabiliteitsproblemen, er is betonrot en roest knaagt aan de pijlers. Vrachtwagens mogen er in principe niet meer over, maar als er bijvoorbeeld bussen overrijden, trilt de brug. Onderaan hangen netten omdat er stukken afbrokkelen.

In het parlement heeft staatssecretaris voor Monumentenzorg Pascal Smet (one.brussels-SP.A) zwaar uitgehaald naar de spoorwegmaatschappij. “Al sinds 2014 probeert de NMBS van de brug van af te geraken voor één symbolische euro. Maar het is al te makkelijk om een brug jaren te laten verrotten en ze vervolgens cadeau te doen.”

Restauratiekosten voor het gewest

De geschatte restauratiekost loopt intussen op tot 10 miljoen euro. De stad Brussel en de gemeente Molenbeek onderhandelen momenteel over een overdracht van de brug, maar Smet is daar geen voorstander van. Want in dat geval riskeert de restauratiefactuur bij het Brussels Gewest terecht te komen.

Omdat de brug beschermd is (sinds 2007), betaalt het gewest 80 procent van de restauratiekosten. Dat is echter niet het geval als de NMBS, of een andere federale instelling, eigenaar is. Die moeten de de restauratie van de eigen beschermde gebouwen zelf betalen.

Smet: "Jammer genoeg kan ik eigenaars van erfgoed niet verplichten tot restauratie. Misschien moeten we de wet maar in die zin aanpassen."

Hete aardappel doorschuiven

Parlementslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR, oppositie) vindt de antwoorden van staatssecretaris Smet niet gepast. “Voor de mensen maakt het niet uit wie eigenaar is. Door de hete aardappel voortdurend door te schuiven, komen we geen stap dichter bij een oplossing,” aldus nog de Brachène.

Smet heeft binnenkort een overleg hierover met NMBS-directeur Sophie Dutordoir.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?