Stad Brussel verwerft voorkooprecht in groot deel van de Marollen

© Alain Wibert
| De Marollen.

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandagavond de beslissing genomen dat de huizen in een groot deel van de Marollen aan voorkoop onderhevig zijn. Gedurende 7 jaar zal de stad Brussel en enkele gewestelijke instellingen kunnen gebruik maken van voorkooprecht. De beslissing werd genomen binnen het kader van het duurzaam wijkcontract De Marollen.

De perimeter waarbinnen het voorkooprecht geldt, wordt afgebakend door de Kapellemarkt, Huidevettersstraat, de Sint-Gisleinsstraat, de Blaesstraat, de Joseph Stevensstraat, de Duivenstraat, de Miniemenstraat, de Valkstraat, de Wynantsstraat, de Wolstraat, de Montserratstraat, de Abrikozenboomstraat, de Hoogstraat, de Fazantenstraat, de Aanaardingsstraat, de Zuidlaan en de Waterloolaan. Een grote perimeter dus met daarin de belangrijkste straten van de Marollenwijk.

Te groot, vindt gemeenteraadslid Geoffroy Coomans (MR). "Hier is de perimeter zo groot dat de stad Brussel zowat heel de Marollen kan opkopen", stelt hij. Het oppositielid vreest dat dit belangrijke vertragingen zal opleveren voor mensen die gehaast zijn om een huis te kopen, en het hierdoor misschien kwijtspelen aan de stad Brussel. "Het is een risico voor de goede ontwikkeling van de wijk", stelt Coomans.

Schepen Arnaud Pinxteren (Ecolo), die antwoord gaf in afwezigheid van de bevoegde schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit), legt uit dat de beslissing genomen werd in het teken van het duurzame wijkcontract De Marollen. "Het gaat hier om een bijkomend instrument waarmee we leegstaande woningen willen tegen gaan en die weer laten bewonen. Het is een duidelijke perimeter, met een duidelijk programma", stelt hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?