Stad koopt ‘The Container’ op Pachecolaan

© Wikicommons
| The Container

De Stad Brussel koopt het kunstwerk ‘The Container’ voor 70.000 euro. De planten die het zicht op het kunstwerk belemmeren zullen verwijderd worden.

Op het kruispunt van de Pachecolaan, de Bankstraat en de Berlaimontstraat staat sinds 2013 een merkwaardig kunstwerk: een grote vrachtcontainer die op één hoek lijkt te balanceren. Het werk van kunstenaar Luc Deleu luistert naar de naam ‘The Container’.

De voorbije 6 jaar bleef het werk eigendom van de kunstenaar, omdat de Stad het werk onder bevoegd schepen Geoffroy Coomans niet wou kopen. De toekomst van de omgeving van het kunstwerk en met name de site van het Rijksadministratief Centrum was niet duidelijk genoeg om te beslissen over de toekomst van het werk, oordeelde de Stad de voorbije jaren.

“Recent nam Luc Deleu echter contact op omdat de Stad Antwerpen het werk wou kopen,” legt schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.brussels/SP.A) uit. “Het stadsbestuur heeft daarom besloten om het werk te kopen. We vinden het een erg waardevol werk en dat is ook het oordeel van het comité dat advies geeft over kunst in de openbare ruimte.”

Kunstenaar klaagde over planten

De schepen liet nog weten dat de planten rond de container zullen worden weggehaald. Die belemmeren immers het uitzicht op het punt waarop de container de grond raakt. "De kunstenaar had daarover geklaagd," zegt Persoons. "En de essentie van het werk is natuurlijk dat het de zwaartekracht lijkt te tarten."

Persoons’ voorganger Geoffroy Coomans (MR) heeft het wat moeilijk met die beslissing. Volgens hem liet het adviescomité in het verleden weten dat het werk niet zo goed in de omgeving past. De haven lijkt Coomans een betere plek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?