Een moeder vervoert haar kinderen door Brussel met een bakfiets

| Ook op de fiets is er genderongelijkheid: vrouwen fietsen minder dan mannen

Stad wil gendergelijkheid in openbare ruimte versterken

SB
© BRUZZ
11/05/2022

De openbare ruimte is van iedereen, maar wordt in de praktijk nog sterk gedomineerd door mannen. De Stad Brussel zoekt daarom initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Het is een open projectoproep: voorstellen kunnen variëren van een interventie op een plein tot een reeks workshops. De Stad maakt er een budget van 80.000 euro voor vrij.

Het stadsbestuur zoekt naar initiatieven die de stad en het beleid een impuls kunnen geven richting een gendergevoelige aanpak van stadsontwikkeling.

Het verschil in gebruik van openbare ruimten manifesteert zich al op jonge leeftijd: “Cru gezegd worden jongens aangespoord om buiten te spelen en blijven meisjes binnen met de poppen,” zegt bevoegd schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (One.brussels-Vooruit).

De inrichting van de openbare ruimte is vooral afgestemd op de noden van mannen, zoals bijvoorbeeld pleinen met een centraal sportveld. “Meisjes en vrouw bewegen zich vooral in perifere delen van zulke pleinen en maken dus maar zeldzaam gebruik van de volledige ruimte. Deze ongelijke toegang en gebruik van de publieke ruimte wordt in stand gehouden door de genderdimensie niet te integreren bij het plannen en ontwikkelen van de stad,” zegt Persoons.

De projectoproep moet daar verandering in brengen. Voorstellen kunnen gaan van concrete stedenbouwkundige interventies, tot workshops, lezingen en expo’s. “Dankzij dit initiatief willen we hand in hand samenwerken met de Brusselaars zodat de openbare ruimte voor iedereen even aangenaam wordt. We willen van Brussel een pioniersstad maken op het vlak van inclusie en gelijkheid”, zegt Lydia Mutyebele, schepen van Gelijke Kansen van de Stad Brussel (PS).

Een voorstel indienen kan tot 27 juni. Begin september zal de gemeenteraad de verdeling van het subsidiegeld valideren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni