De plaatsing van de nieuwe dakplaat op het nieuwe metrostation Toots Thielemans, eind december 2021, naast het Zuidpaleis in de Stalingradlaan
© MIVB/BRUZZ | De plaatsing van de nieuwe dakplaat op het nieuwe metrostation Toots Thielemans, eind december 2021, naast het Zuidpaleis in de Stalingradlaan.

Stad wil sportieve activiteiten Zuidpaleis definitief verhuizen naar Vander Puttenstadion

© BRUZZ
13/06/2023

Als alles volgens het huidige plan verloopt, zullen de meer dan dertig sportclubs in het Zuidpaleis hun activiteiten tegen 2025 elders moeten verderzetten. De Stad Brussel wil hen definitief laten verhuizen naar het Vander Puttenstadion. Daar wil de Stad 7.000 vierkante meter nieuwe sportinfrastructuur bouwen. “We rouwen om het Zuidpaleis, maar niet om jullie activiteiten.”

Tegen eind dit jaar zal de MIVB een vergunning aanvragen voor de sloop van het interieur van het Zuidpaleis. Die gedeeltelijke ontmanteling is volgens de Brusselse regering nodig door de stabiliteitsproblemen die zijn opgedoken tijdens de werken aan metro 3 onder het Zuidpaleis. Ongeveer een derde van het interieur zou in een eerste fase overeind kunnen blijven staan, maar twee derde zal met de grond gelijk gemaakt worden om de graafwerken onder het Zuidpaleis mogelijk te maken. De MIVB hoopt tegen begin 2025 te kunnen beginnen met de afbraak van het interieur van het iconische gebouw in de Anneessenswijk.

Dat betekent dat de 34 sportclubs die het Zuidpaleis vandaag hun thuis noemen en hun meer dan 4.000 leden een nieuw onderkomen moeten vinden. Daarover hielden de Stad Brussel en de MIVB vandaag een vergadering met vertegenwoordigers van de sportverenigingen. “We moeten deze catastrofe – want dat is het – beheren,” richtte schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) zich tot de verschillende sportclubs. “Voor het seizoen van 2023/2024 is er geen enkel probleem en kunnen jullie in het Zuidpaleis blijven. Dat betekent dat we niet met de hoogste urgentie te werk moeten gaan.”

‘Zuidpaleis bis’

Volgens Hellings is het zeker dat de meer dan dertig clubs geen toekomst hebben in het Zuidpaleis. De nieuwe metrotunnel wordt immers gegraven onder het deel van het Zuidpaleis waar vandaag nog een grote sporthal is. De schepen kijkt daarom naar de site van het Vander Puttenstadion, een sportcomplex vlakbij de Ninoofsepoort. Daar wil hij in totaal 7.000 vierkante meter nieuwe sportinfrastructuur bouwen, het equivalent van de sportieve infrastructuur die in het Zuidpaleis verloren zal gaan. Hellings heeft het over een ‘Zuidpaleis bis’.

"Dit is vreselijk en het spijt ons, maar we moeten jullie in de ogen kijken en zeggen dat we oplossingen gaan vinden"

Benoit Hellings, schepen van Sport

“Het is belangrijk dat de activiteiten in het centrum van de stad blijven. Het Vander Puttenstadion ligt niet in de Anneessenswijk, maar sociologisch is de wijk gelijkaardig. Het is een volksbuurt,” zei de schepen. Het plan om nieuwe sportinfrastructuur te bouwen aan het Vander Puttenstadion is volgens hem het meest realistische alternatief.

“We moeten geen grond kopen, want we zijn beheerder van de site, waarvan de bestemming vandaag al sport is. Daarom verwachten we geen grote weerstand tegen dit plan. Dit is geen lege belofte,” aldus de schepen. “Bovendien zijn onze ploegen al jaren aan het werk met die site, omdat we al langer plannen hebben om het bestaande complex te vernieuwen. Nu willen we er gewoon een grote zaal zoals die in het Zuidpaleis bij bouwen.”

Volgens een eerste schatting zou de nieuwe sportzaal ongeveer 20 miljoen euro kosten. Over de financiering moet de Stad nog samenzitten met het Gewest. Hellings belooft de bouw van het ‘Zuidpaleis bis’ met prioriteit te behandelen en heeft het over een timing van drie jaar. Ten vroegste tegen 2026 zouden de sportieve verenigingen van het Zuidpaleis naar het Vander Puttenstadion kunnen verhuizen.

Het Vander Puttenstadion, aan het Institut des Arts et Métiers en het park aan de Ninoofsepoort
© Google-BRUZZ | Het Vander Puttenstadion, links van het park aan de Ninoofsepoort. Volgens schepen Benoit Hellings is de site onderbenut en is er de ruimte om 7.000 vierkante meter aan nieuwe sportinfrastructuur te bouwen.

Als de ontmanteling van het Zuidpaleis in 2025 van start gaat, betekent dat dat er een tussentijdse oplossing nodig is. “In geen enkel geval zal er sprake zijn van een onderbreking van jullie activiteiten. De disciplines die gebruik maken van kleinere zalen, zoals gevechtssporten, blijven sowieso in de wijk en kunnen misschien tijdelijk verhuizen naar het deel van het Zuidpaleis dat overeind blijft, tot de nieuwe infrastructuur aan het Vander Puttenstadion af is,” aldus de schepen van sport. “De professionele clubs als Anneessens 25 (zaalvoetbal, nvdr.) en Royal IV (basketbal, nvdr.) zullen tijdelijk misschien iets verder moeten verhuizen.” Voor hen denkt Hellings aan de huur van zalen op de Heizel of aan Thurn & Taxis.

‘Zuidpaleis zit in ons DNA’

De plannen van Hellings werden vrij positief ontvangen, al hadden de vertegenwoordigers van de sportclubs wel enkele bekommernissen. “Als we ook maar een half jaar onze activiteiten moeten stopzetten, verliezen we al onze leden. En de helft van de nationale ploeg zit bij ons. Daarom mogen we absoluut geen moment stil zitten,” zei Jean-Christophe Van Ghyseghem van Jah Boxing Academy. Andere clubvertegenwoordigers betreuren dat de Stad geen terugkeer naar het Zuidpaleis op langere termijn kan beloven. De verhuis naar het Vander Puttenstadion zou definitief zijn. “Terwijl het Zuidpaleis in ons DNA zit,” klonk het.

“Dit is vreselijk en het spijt ons, maar we moeten jullie in de ogen kijken en zeggen dat we oplossingen gaan vinden. Wij rouwen om het Zuidpaleis, maar niet om jullie activiteiten,” zei Hellings. “Niemand weet wat we binnen tien jaar met het Zuidpaleis zal gebeuren, maar als we een Zuidpaleis bis bouwen, zal dat definitieve infrastructuur zijn.” Tegen het einde van deze maand wil de schepen een masterplan voorstellen voor de bouw van de nieuwe sportinfrastructuur aan het Vander Puttenstadion. “We gaan nog heel vaak met jullie samenzitten.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie