Toch geen dakpark met zicht op Brussel op MIVB-werkplaats

belvedere stelplaats dakterras architectuurwedstrijd uitzicht belvedere stelplaats dakterras architectuurwedstrijd uitzicht
© Séverin Malaud - bMa
| Het dak van het MIVB-gebouw aan de Birminghamstraat biedt een mooi uitzicht op de stad
© Séverin Malaud - bMa
| Het dak van het MIVB-gebouw aan de Birminghamstraat biedt een mooi uitzicht op de stad

Het plan om een park aan te leggen op het dak van een MIVB-werkplaats is afgevoerd. Het park met zicht op Brussel had op werkplaats Demets aan de Anderlechtse Birminghamstraat moeten komen. Tijdens de architectuurwedstrijd ontstonden er twijfels over de geschiktheid van het dak voor zo'n bouwproject.

Het MIVB-gebouw aan de Birminghamstraat is opmerkelijk, omdat het amper zichtbaar is vanop de straat. Het gebouw is namelijk gebouwd tegen een helling, waardoor het straatniveau en het dakniveau ongeveer gelijk zijn.

Door de lichte helling ten opzichte van het kanaal aan de andere kant van het gebouw biedt het dak een mooi uitzicht op het stadscentrum. De ideale locatie om een dakpark aan te leggen, vond Leefmilieu Brussel. In 2018 werd daar een architectuurwedstrijd voor georganiseerd samen met de Brusselse bouwmeester. Dat dakpark zou blijven tot circa 2030, wanneer de MIVB het gebouw plant af te breken.

Geen project, wel een winnaar

Tijdens de procedure besliste Leefmilieu Brussel echter om het project stop te zetten, omdat niet duidelijk is of het structureel wel mogelijk is om een park op het dak aan te leggen. Er ontstonden twijfels over de stabiliteit van het gebouw.

Er werd wel een winnaar van de ontwerpwedstrijd aangeduid, dat zijn de bureaus Hylé en Slap. Zij stelden een daktuin voor met ruimte voor insecten en vogels. Dichter bij de straatkant stelden ze terrassen en een uitkijkpunt voor. Op het dak planden ze 'pontons'. Dat project zal dus niet gerealiseerd worden. De deelnemers van de architectuurwedstrijd werden wel normaal vergoed voor hun deelname.

De werkplaats van de MIVB zou tegen 2030 afgebroken worden waarna er een nieuw depot gebouwd zal worden. Dat zal verbonden zijn met de vlakbij gelegen metrostelplaats Jacques Brel en maakt het mogelijk om meer metrostellen te parkeren. De komende jaren zal het aantal treinen van de MIVB immers stijgen.

belvedere stelplaats dakterras architectuurwedstrijd uitzicht hylé
© Hylé + SLAP
| Het winnende project voor het dakpark (dat er niet zal komen)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?