Torenprotest aan Sainctelette: voor groen, tegen gentrificatie

LV
© BRUZZ
18/06/2019
Updated: 19/06/2019 20.06u

Vastgoedproject Dockside beroert de gemoederen in Molenbeek. Ongeruste buurtbewoners plannen woensdag een actie. Ze pleiten voor een park in plaats van een toren. Ook de angst voor gentrificatie speelt mee. “Het beste wapen daartegen is meer sociale woningen bouwen”, repliceert bouwmeester Kristiaan Borret.

De metamorfose van de kanaaloever in Molenbeek zet zich door. Zo worden de plannen voor een bijzonder wooncomplex aan Sainctelette, voorgesteld in 2017, stilaan concreet. Maar ondertussen groeit ook het verzet. Woensdag plant het collectief Parc Sainctelette, gesteund door Inter-Environnement Bruxelles (IEB), een protestactie.

De tegenstanders pleiten tegen de verdere verdichting van het al dichtbevolkte Oud-Molenbeek en voor de aanleg van een park. “De vraag naar meer groen is legitiem”, reageert bouwmeester Kristiaan Borret, die de architectuurwedstrijd van de ontwikkelaar begeleidde. “Maar het terrein is privé en de locatie vlakbij een druk verkeersknooppunt niet ideaal voor een park.”

De bouwmeester ziet een oplossing in het doortrekken van het Park van de Kleine Zenne, momenteel enkel toegankelijk vanuit de Koolmijngraversstraat. “Dat kan een groene ader zijn, dwars door het bouwblok en dus beschut van het verkeer. Het plan om dit park door te trekken tot aan Sainctelette bestaat en we hebben bekomen dat de ontwikkelaar ruimte vrijmaakt voor een nieuwe toegang. De ontbrekende schakel ligt op het terrein van de vzw Foyer, dat nog niet akkoord ging.”

Dockside
© V+/TRANS/MSA | Simulatiebeeld van Dockside uit 2017. Het ontwerp is ondertussen aangepast en moet opnieuw worden bijgesteld van de overlegcommissie.

Sociale mix

Maar Foyer-voorzitter Johan Leman toonde vorige week net begrip voor het protest tegen het woonproject. Hij vreest voor de verdringing van de arme bevolking uit Molenbeek door de opeenvolging van privéprojecten langs het kanaal.

“De meeste bouwprojecten mikken op de middenklasse en dat is goed om de sociale mix van de kanaalzone te vergroten”, reageert de bouwmeester. “Natuurlijk moeten we waakzaam blijven dat de slinger niet in de andere richting doorslaat. Maar het beste wapen tegen gentrificatie is meer sociale woningen bouwen. Dat is een politieke kwestie. Ofwel moet de overheid dat zelf doen, ofwel moet ze opleggen dat grote projecten een bepaald percentage sociale woningen voorzien.”

Ondertussen kreeg het project Dockside een gunstig advies van de overlegcommissie. Die legde wel enkele voorwaarden op.

Zo moet het project wat kleiner en moet minstens 20 procent van de appartementen drie slaapkamers tellen. In vergelijking met het winnende wedstrijdontwerp had de ontwikkelaar een vergunning gevraagd voor extra woningen en drie bijkomende verdiepingen. Een van de argumenten was dat het gebouw zo slanker zou ogen. Maar de plannen moeten dus opnieuw worden bijgestuurd. In de ogen van de tegenstanders zijn de gevraagde aanpassingen evenwel louter cosmetisch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Stedenbouw

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni