| De parkeerplaats tegenover de Audi-fabriek zal plaats maken voor een park.

Van parking naar park: gemeente Vorst koopt privéparking op voor meer groene ruimte

JP
© BRUZZ
11/04/2023

De gemeente Vorst heeft een privéparking van Audi gekocht om die om te vormen tot park. De onderhandelingen startten al in 2019. Het toekomstige park zal grenzen aan de nieuwe culturele trekpleister in de Abdij van Vorst, het zogenaamde ABY-project.

De gemeente speelde eerder al met de onderhandelingen over de aankoop van het perceel grond van autobouwer Audi op de Britse Tweedelegerlaan. Charles Spapens (PS), Vorsts schepen bevoegd voor Stadsvernieuwing, is tevreden met de aankoop.

Het gaat om drieduizend vierkante meter in totaal, dat de gemeente op termijn wil omtoveren tot een park. Er komen tweehonderd nieuwe bomen, waaronder voornamelijk essen, elzen en wilgen.

De gekozen soorten staan bekend als zeer grote waterverbruikers. De lichte verzinking waarin de bomen worden geplant, dient bovendien als bekken, dat bij hevige regenval water kan absorberen. Daarmee vangen de bomen een deel van het water op dat de capaciteit van de riolering zou kunnen verzadigen.

864736ea-simulatiebeeld.jpg

| Een simulatiebeeld van de toekomstige bibliotheek.

ABY

Ter herinnering: project ABY behelst de renovatie en de omvorming van de site van de Abdij van Vorst tot culturele trekpleister. Die zal onderdak bieden aan enkele van de belangrijkste instanties op het vlak van cultuur, kunstonderwijs en jeugd, die momenteel over de gemeente verspreid zijn. Denk aan de Franstalige bibliotheek, het cultuurcentrum en de Academie voor muziek, dans en woordkunsten.

De eerste fase van de werkzaamheden is achter de rug: het gaat om asbestverwijdering en de afbraakwerken. De volgende stap zijn de saneringen en archeologische opgravingen op de site.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni