Het Beursgebouw op het Beursplein
© PhotoNews | Het Beursgebouw op het Beursplein.

Vergunning Belgian Beer World dreigt te worden ingetrokken

Arnaud De Decker
© BRUZZ
30/06/2022

Een adviseur bij de Raad van State stelt in een rapport voor de vergunning voor het toekomstige biermuseum in het Beursgebouw in te trekken. Dat advies komt er na een oproep van stadsverenigingen Inter-Environnement Bruxelles (IEB) en Arau om de renovatiewerken stil te leggen.

Op 1 juli 2023 is het eindelijk zover: dan opent Belgian Beer World in een gerenoveerd Beursgebouw, een museum gericht op de Belgische biercultuur. Dat is althans het plan, want een adviseur bij de Raad van State vraagt in een rapport om de vergunning voor de renovatiewerken in te trekken.

De adviseur, Jean Baptiste Levaux, volgt hierbij verschillende punten die door stadsverenigingen Arau en Inter-Environnement Bruxelles (IEB) worden aangehaald. "De vergunning staat de gedeeltelijke afbraak toe van een beschermd monument door het verwijderen van volledige elementen, dat is onaanvaardbaar," hekelt IEB.

'Commercieel belang'

Marine Alecian, directrice bij Arau, gaat nog verder en stelt in een reactie bij BRUZZ een tweedelig probleem vast. "Enerzijds hebben wij serieuze twijfels bij de uiteindelijke invulling van het Beursgebouw: laat ons eerlijk zijn, de doeleinden zoals ze nu zijn opgenomen zijn eerder van commercieel belang. De procedures zijn absoluut niet transparant verlopen en het collectief belang wordt helemaal naar de achtergrond geduwd."

"Daarnaast gaat het nog steeds om een geklasseerd, beschermd gebouw," aldus Alecian. Enkele van de pijnpunten zijn onder meer de vernietiging van een deel van de glazen daken of nog de verandering van de vloerbedekking in het Beursgebouw en mogelijke schade aan archeologische overblijfselen.

'Exploderend budget'

Bovendien blijft het kostenplaatje voor de renovatie van het Beursgebouw, waarbij Stad Brussel, het Brussels Gewest en de federale regering betrokken zijn, verder oplopen. "In 2011 kondigde de stad een totale kostprijs van 15 miljoen euro aan. Vandaag zitten we op meer dan 60 miljoen euro," fulmineerde Brussels gemeenteraadslid Geoffroy Coomans de Brachène (MR) eerder deze week nog.

De dienst Monumenten en Landschappen van het Brussels Gewest, die de vergunning voor de renovatiewerken afleverde, heeft nu dertig dagen de tijd om te reageren op het rapport van de adviseur, waarna het dossier opnieuw wordt doorgespeeld naar de klagende partijen.

Uitspraak eind dit jaar

Uiteindelijk is het aan de Raad van State om de knoop door te hakken. De krant La Dernière Heure stelt dat diezelfde Raad van State in 85 tot 90 procent van de gevallen het advies van de eigen rapporteurs volgt. "Dat klopt ongeveer," aldus Marc Joassart van de Raad van State aan BRUZZ, "maar in dossiers rond stedenbouw ligt dat percentage doorgaans lager."

De uitspraak in deze zaak zou voor het einde van dit jaar moeten worden gepubliceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Stedenbouw, Belgian Beer World, ARAU, Inter-Environnement Bruxelles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie