Een foto van het Justitiepaleis, met op de achtergrond een zicht op de stad

| Het Justitiepaleis

Vergunningsaanvraag voor gevelwerken Justitiepaleis ingediend

SD
© Belga
11/12/2022

De vergunning voor de werken aan de voorgevel van het Justitiepaleis zijn ingediend. “Wij hopen in april of mei met de werken te kunnen starten,” zegt Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen.

"Nu de studies voor deze restauratiewerken zijn afgerond, kunnen we starten met de eerste werken," zegt Vanderborght, die schat dat de werken 2 à 2,5 jaar zullen duren. In de tussentijd zouden de studies voor de andere gevels en de onderbouw van de koepel starten, waarna ook die werken kunnen starten.

Onderdeel van de restauratiewerken is de voorgevel aan het Poelaertplein en de zuilengaanderij, inclusief reiniging, ontmantelingswerken, steenvervanging, steenherstel, voegwerken en het verbeteren van de waterafvoer op de gevels.

Meer specifiek wordt ook het bestaande schrijnwerk hersteld en van nieuwe afwerklagen voorzien en worden thermische prestaties van de beglazing verbeterd. Ook zijn er werken aan het hang- en sluitwerk en wordt er nieuw hekwerk geplaatst.

Geen auto's

Ook de erekoer wordt heraangelegd en daar horen geen geparkeerde auto's bij. Hoewel er tegenwoordig al geen auto's meer geparkeerd mogen worden, was dat lange tijd wel het geval. Het plein voor het Justitiepaleis moet vrij zijn, "zodat de schoonheid van het Justitiepaleis tot zijn recht komt," aldus Vanderborght.

Eveneens wordt er voorzien in de verlichting van de voorgevels en zullen uiteindelijk de bestaande steigers worden weggenomen aan die kant van het gebouw.

Het Justitiepaleis staat al sinds de jaren 80 in de steigers. Vorig jaar vonden al voorbereidende werken plaats waarbij de verouderde steigers werden gerenoveerd. Het is de ambitie van staatssecretaris Mathieu Michel, die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen, dat ze ten laatste in 2030 verdwenen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni