| Initiatiefnemer Philippe Van Parijs spreekt de menigte toe op de eerste picknick op de Anspachlaan in 2012.

Verjaardagspicknick op Beursplein op 12 juni

KH
© BRUZZ
17/05/2022

Op 12 juni is er niet enkel een protestpicknick aan de Vlaamsepoort. De organisatoren die tien jaar eerder Picnic The Streets organiseerden op het Beursplein, zullen daar opnieuw verzamelen. Voor de picknick is er een debat en terugblik in Cinema Palace. Picnic The Streets lag met zijn ruim 2.000 deelnemers aan de basis van de huidige voetgangerszone.

Dat er een protestpicknick aan de Vlaamsepoort komt las u hier enkele dagen geleden al. De actievoerders willen zowel de onveilige verkeerssituatie aankaarten als de erg slechte luchtkwaliteit op die plek.

Liefhebbers van straatpicknicks zullen diezelfde dag echter ook terecht kunnen op het Beursplein. Dat is de plek waar op zondag 10 juni 2012 ruim 2.000 mensen een picknick organiseerden waarmee ze eisten dat het plein autovrij werd. De actie kreeg wereldwijd weerklank en gaf het weifelende stadsbestuur een beslissende duw richting autovrije centrale lanen.

What now?

De picknick op het Beursplein vindt plaats om 12 uur, die aan de Vlaamsepoort om 14 uur. Voor het evenement aan de Beurs vindt ook nog een debatsessie plaats in Cinema Palace over de rol van burgerparticipatie en de vele huidige projecten in en rond de voetgangerszone. Dat evenement, waarvoor ook een facebookevenement is aangemaakt, start om 10 uur onder de titel ‘Picnic The Streets: 10 years later, what now?’

Het debat en de picknick aan de Beurs zijn een initiatief van de initiatiefnemers van de picknick van 2012. “We hebben deze keer niet per se een afgelijnd eisenpakket, maar willen vooral de kracht van burgerparticipatie in de verf zetten,” legt mede-organisator Joost Vandenbroele uit. “Iedereen is welkom."

Ook toenmalig organisator Philippe Van Parijs zal van de partij zijn. “Op de bijeenkomst in de Palace blikken we onder meer terug op de picknicks van 10 jaar geleden en bekijken we waarom we dat als burgers toen hebben kunnen bereiken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni