Vernieuwd Axa-gebouw zal hotel, openluchtzwembad en kantoren combineren

Renovatie AXA-gebouw Bosvoorde_ontwerp Caruso St John_Bovenbouw Architecten
© Caruso-St John/Bovenbouw Architecten
| Het vernieuwde AXA-gebouw moet tegen januari 2023 klaar zijn.
© Caruso-St John/Bovenbouw Architecten
| Het vernieuwde AXA-gebouw moet tegen januari 2023 klaar zijn.

Een openluchtzwembad, een hotel, restaurant en heel wat kantoorruimte. In 2023 moet de voormalige hoofdzetel van Axa in Watermaal-Bosvoorde volledig gerenoveerd zijn en het ontwerp daarvoor is nu klaar. Binnen enkele dagen wordt de vergunningsaanvraag ingediend bij het Gewest.

Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo woensdag en wordt aan BRUZZ bevestigd door projectontwikkelaar Nicolas Billen van Cores Development.

Het ontwerp is getekend door het Britse architectenbureau Caruso-St John en het Antwerpse kantoor Bovenbouw. Samen wonnen zij eind vorig jaar de architectuurwedstrijd die voor het Axa-gebouw was georganiseerd. Dat gebouw staat al sinds 1970 in de Vorstlaan, maar is al drie jaar niet meer in gebruik. Er was even een plan om de Amerikaanse ambassade erin te huisvesten, maar dat werd van tafel geveegd.

Nu is het ontwerp voor de renovatie af, zo meldt L’Echo. Over enkele dagen zou de projectontwikkelaar Souverain 25, een consortium van verschillende vastgoedinvesteerders waaronder Cores Development, de aanvraag tot een bouwvergunning indienen bij het Brussels gewest.

Zwembad

Renovatie AXA-gebouw_openluchtzwembad Bosvoorde
© Caruso St John/Bovenbouw Architecten
| Het vernieuwde complex krijgt een eigen openluchtzwembad.

In die plannen is te zien dat er, jawel, een openluchtzwembad in het complex komt. Het is nog niet duidelijk of dat bij het hotel zal horen. In de sokkel van het gebouw, in de onderste drie verdiepingen, komt de hotellobby te liggen, een restaurant en bar, een sport- en wellnesscentrum met zicht op het Zoniënwoud en tenslotte de receptie.

In de drie verdiepingen daarboven, die al mee het 'kruis' van het gebouw vormen, komen 212 hotelkamers te liggen. Het hotel zal worden uitgebaat door Limited Edition Hotels, de groep van Brusselaar Jean-Michel André. André is onder meer CEO van het Jam hotel in Sint-Gillis, net als van de hotels Le Berger en Jardin Secret in Elsene. (Lees verder onder de foto)

Renovatie AXA-gebouw_receptie
© Caruso St John/Bovenbouw Architecten
| De receptie komt onderin het gebouw te liggen en wordt een grote, open hal.

Vanaf verdieping zes tot en met tien zal in het nieuwe Axa-gebouw heel wat kantoorruimte huizen. Volgens L’Echo zijn er nog geen bevestigde huurders, maar zouden er al enkele advocatenfirma’s zijn aangeschreven, net als consultancybedrijven en een grote bank. Vanuit de kantoren beloven de architecten "magnifieke" zichten op het park en veel natuurlijke lichtinval.

Het is de bedoeling om in januari 2023 de deuren van het vernieuwde gebouw te kunnen openen. Eerder was al gezegd dat het totaalbudget voor de renovatie 40 miljoen euro bedraagt. Het is nu in de eerste plaats wachten op de bouwvergunning. Dezelfde projectontwikkelaars verkregen eerder dit jaar nog een bouwvergunning voor de renovatie van een aangrenzend project in de Vorstlaan, Souverain 23, waar ze appartementen willen zetten. Momenteel wordt die vergunning aangevochten bij de Raad van State door het burgercollectief Vrienden van het Zoniënwoud.

renovatie Axa-gebouw
© Caruso-St John/Bovenbouw Architecten
| Het gebouw is omgeven door een groen domein van ongeveer tien hectare vlakbij het Zoniënwoud.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?