De Orangerie en de Rotonde, twee concertzalen van de Botanique, zijn toe aan een renovatie. De werkzaamheden hadden deze zomer moeten beginnen, maar dat gaat niet door omdat de Botanique niet de nodige vergunningen heeft gekregen. Dat schrijft RTBF.

De indeling van de Orangerie wordt volledig herzien: het podium wordt naar één kant verplaatst, met uitzicht op het park. Dit moet de capaciteit van de zaal aanzienlijke verhogen: van 700 naar 1000 toeschouwers. Maar het project heeft verschillende negatieve adviezen gekregen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, zegt Michel Verbruggen, adjunct-directeur-generaal van de Botanique.

Kapping van twee bomen

"Er is een probleem met twee bomen die gekapt moeten worden. Het zijn geen opmerkelijke bomen, maar er is discussie over”, bevestigt ook Kris Mouchaers van Botanique aan BRUZZ. “Daarnaast zijn er nog andere kleine zorgen, met betrekking tot de nooduitgangen, maar er zijn voorstellen gedaan.”

Ondertussen heeft de Botanique haar renovatieplannen al herzien. Afhankelijk van wanneer ze de vergunningen krijgen, is de huidige planning erop gericht om in januari 2024 met de werkzaamheden aan de Rotonde te beginnen.

"De nieuwe zaal zou dan vanaf oktober 2024 weer open kunnen. En voor de Orangerie zouden de werkzaamheden in juli 2024 beginnen. De vernieuwde Orangerie zou dan in september 2025 operationeel zijn.”

De twee renovatiewerken zullen naar schatting in totaal iets meer dan 3 miljoen euro kosten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni