Voorlopig geen gokkantoor in Diksmuidelaan

© BRUZZ
| Indien Derby NV zijn zin zou krijgen, zou er op de Diksmuidelaan een nieuwe vestiging van gokkantoor Ladbrokes komen.

Het kantoor voor sportweddenschappen dat Ladbrokes in de Diksmuidelaan wilde opstarten komt er voorlopig niet. De overlegcommissie van de Stad Brussel heeft een negatief advies afgeleverd. De tegenstanders verwachten echter dat Ladbrokes zich niet zomaar gewonnen zal geven.

In de buurt was veel protest tegen de mogelijke komst van het gokkantoor. Buurtbewoners startten daarom een petitie op die door meer dan 300 mensen werd ondertekend. “We zijn blij dat we gehoord zijn”, spreekt Thierry Dubois namens de buurtbewoners. “We hebben niet alleen onze petitie overhandigd, maar ook verschillende argumenten aangehaald tegen de komst van dit gokkantoor. We zijn blij om te zien dat verschillende daarvan expliciet genoemd worden in het advies.”

Dubois vreesde vooral dat een gokkantoor het precaire sociale evenwicht in de buurt zou ontwrichten. “We hebben hier de grootste marktplaats voor zwartwerkers in de straat. Dat betekent dat er zich overdag veel sociaal zwakkere personen in de buurt bevinden. Een gokkantoor openen in de buurt van deze precaire mensen, zou hen mogelijk nog meer problemen bezorgen.”

Project strookt niet met omgeving

In het advies dat de overlegcommissie van de Stad Brussel dinsdag formuleerde, staat onder meer de petitie vermeld als een van de redenen voor het negatieve oordeel. Verder bleken er nog 14 andere reacties op het publieke onderzoek. Ook het feit dat er zich al een gokkantoor twee straten verderop, aan het Saincteletteplein, bevindt, wordt genoemd.

De late openingsuren, de extra geluidsoverlast en het extra verkeer worden verder aangehaald als reden voor de afwijzing. “Alles bijeen genomen, strookt het project niet met de stedelijke kenmerken van de omgeving”, valt er te lezen.

Ans Persoons, kandidaat Vlaams Parlement voor SP.A

Schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change.Brussels): "Tijdens zo'n overlegcommissie zien en horen we alle betrokkenen. De argumenten die de bewoners aanhaalden, kwamen overeen met de bezwaren die wij als stad hebben tegen dit project."

Veldslag gewonnen

Een negatieve advies wordt doorgaans gevolgd door het weigeren van de vergunning door de stad. Tegen die geweigerde vergunning kan Ladbrokes in beroep gaan. "En dat gaan ze zeker doen", verwacht Persoons. "In Ukkel hebben ze dat ook gedaan na een weigering. Maar we hebben onze beslissing zo goed mogelijk beargumenteerd, zodat het moeilijk zal zijn een geslaagd beroep in te dienen."

Dubois is tevreden met het advies van de overlegcommissie, maar ook hij wil niet te vroeg juichen. “Dit is al de derde keer dat Ladbrokes geprobeerd heeft een kantoor in de Diksmuidelaan te openen. We hebben misschien een veldslag gewonnen, maar niet de oorlog. Ik weet van Ladbrokes dat zij vaak alle procedures en beroepsmogelijkheden aangrijpen. We zullen zien wat ze nu gaan doen.”

Ladbrokes zelf liet weten het oordeel van de overlegcommissie nog te bestuderen en zich te beramen over wat hun volgende stap zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?