© Photonews | Union-fans in het Joseph Marienstadion

Vorst wil plan voor nieuw Union-stadion nog niet begraven: ‘Akkoord is niet onmogelijk’

KVDP
© BRUZZ
27/10/2022

Nog tot 31 december geeft voetbalclub Union de gemeente Vorst de tijd om een standpunt in te nemen over de stadionplannen van de eersteklassenploeg. Op de Bempt-site, eigendom van de gemeente, wil Union een nieuw stadion bouwen met minstens 16.000 plaatsen. Of ook Vorst dat wil, is nog altijd onduidelijk. “We willen niet zeggen dat het onmogelijk is.”

Dankzij Union Saint-Gilloise kent het Brusselse voetbal nog eens een succesverhaal in het Europees voetbal. Als Union vanavond een punt pakt in het Zweedse Malmö zijn de Unionisten zeker van de knock-outfase in de Europa League, maar de thuiswedstrijden zullen de Brusselaars hoe dan ook op verplaatsing moeten blijven spelen, in Leuven. Het iconische, maar erg verouderde Joseph Marienstadion voldoet namelijk niet aan de normen van de Uefa, de Europese voetbalbond.

Bovendien is het Joseph Marienstadion met ongeveer 8.000 plaatsen te klein, en een uitbreiding is onmogelijk, omdat delen van dat stadion geklasseerd zijn, net als het omringende Dudenpark. Union denkt daarom al langer na over een nieuw stadion, liefst in de buurt. Begin dit jaar publiceerde het gewestelijke planningsbureau Perspective.brussels een studie waarin het verschillende scenario’s onderzocht. Volgens de studie zou de Bempt-site in Vorst de beste locatie zijn voor dat nieuwe stadion.

Na de publicatie van de studie hoopte Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit/One.brussels) dat er voor Pasen een akkoord zou komen tussen Union en de gemeente Vorst, maar ruim een halfjaar later zit het dossier nog steeds muurvast. “Ons huiswerk is helemaal af, alleen groen licht van de gemeente Vorst ontbreekt,” zegt Union-CEO Philippe Bormans aan Het Nieuwsblad. “Het gemeentebestuur houdt alles tegen. Ze zeggen geen ‘neen’, maar ook geen ‘ja.’ Ik weet niet waarom.” Bormans benadrukt nog dat Union het stadion zelf zal financieren, goed voor een investering van tachtig miljoen euro. “Het ontwerp is klaar, veel vergunningen zijn in orde.”

Vorst: 'Wij hebben de site nodig'

Union gaf vorig seizoen al aan dat de samenwerking met de gemeente moeilijk verloopt. Vandaag geeft de club de gemeente nog tot 31 december de tijd om een duidelijk standpunt in te nemen over de stadionplannen op de Bempt-site. Die site bestaat onder meer uit een oude stortplaats en een gemeentelijk sportcomplex, met verschillende sportterreinen. Daarnaast zijn ook de gemeentelijke netheids- en groendienst er actief.

“Het is alsof iemand zou zeggen: ‘wij willen in uw tuin komen bouwen.’ Het is eigendom van de gemeente en wij zijn niet meteen op zoek naar een koper,” zegt Claire Roekens, kabinetschef van burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo). “Het is misschien geen prestigieus gebruik, maar we gebruiken die site wel en hebben die nodig. Er is sportinfrastructuur en de site is een beetje het gemeentelijke tuinhuisje, waar we bijvoorbeeld aangekochte bomen stockeren.”

Volgens Vorst had de studie die Perspective begin dit jaar publiceerde te veel gebreken en riep ze meer vragen op. “We hebben de club daarom gevraagd om extra werk te verrichten, onder meer op vlak van mobiliteitskwesties, maar ook juridische en stedenbouwkundige kwesties. Die extra elementen hebben we ontvangen en het klopt dat we ons als gemeente moeten positioneren.”

“Maar de club heeft ook nooit een bod uitgebracht,” aldus Roekens. “Wij hebben de site nodig en er is nog niet gesproken over financiële compensaties.” In Het Nieuwsblad geeft Bormans aan dat de club openstaat om te praten over een aankoop van de site, maar ook een erfpacht- of huurovereenkomst is een mogelijkheid. Hoe het ook zij, ook daarover heeft de gemeente nog geen standpunt ingenomen.

Verlaat Union straks Vorst?

Intussen blijft de klok tikken. Union wil liefst tegen 2024 al verhuizen naar een nieuw stadion, een doelstelling die zeker in Brussel onhaalbaar lijkt. “Alleen al de vergunningsaanvraag kan langer duren en dan hebben we het nog niet eens over de bouw,” aldus de kabinetschef van de burgemeester van Vorst. Hoe het dan verder moet? “We moeten blijven overleggen. Nu is het vakantie, maar in november gaan we verder praten. Wel moeten we nog een methodologie bepalen over hoe we zullen beslissen.”

“Het is niet onmogelijk om een akkoord te vinden voor 31 december,” aldus Roekens nog. “We willen niet zeggen dat het onmogelijk is.” Als dat niet gebeurt, zal Union opties buiten Brussel moeten overwegen. Dat zullen niet alleen de fans jammer vinden, maar ook heel wat Vorstenaren.

“We beseffen wat de belangen zijn van de club, zeker nu met het Europees voetbal, en wij gaan zelf graag naar het stadium (het huidige Joseph Marienstadion, red.). Ook voor de buurt en voor de horeca staat er wat op het spel. Het is niet onze wens om de club te zien vertrekken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie