Het VRT-personeel zal in 2021 nog niet kunnen verhuizen naar het nieuwe gebouw
© G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem Dierendonckblancke VK Arup | Een simulatiebeeld van het oude ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw.

VRT beslist volgende week over procedure nieuw gebouw

JP
© BRUZZ
09/12/2019

Kan het huidige ontwerp behouden blijven, of moet de VRT van nul af aan beginnen met het ontwerp van het nieuwe gebouw in het mediapark? En via welke procedure gaat de openbare omroep op zoek naar architecten en aannemers? Daarover beslist de raad van bestuur van de VRT volgende week.

In november raakte bekend dat de VRT de samenwerking stopzette met de vereniging van architecten en ingenieurs die het nieuwe gebouw ontworpen heeft. De offertes van de aannemers zouden allemaal minstens 186 miljoen euro bedragen, terwijl er maar 150 miljoen euro was voorzien.

De raad van bestuur komt 16 december samen om een beslissing te nemen over het plan van aanpak. Lanceert de openbare omoep, net als de vorige keer, een ontwerpwedstrijd? Of kiest de VRT er dit keer voor om architect en aannemer in dezelfde projectoproep te zoeken? Hoeveel van het oude ontwerp zal behouden kunnen blijven? Dat zijn de onderwerpen die op tafel liggen.

"We hopen dat de bouwmeester opnieuw betrokken wordt om de architectuurkwaliteit te bewaren," zegt projectleider van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), belast met de coördinatie van de uitvoering van het Mediapark. "Daarnaast hopen we ook dat het nieuwe concept geïntegreerd zal worden in de omgeving. Er was in het vorige ontwerp publieke ruimte voorzien voor evenementen met de RTBF. We hopen dat dat behouden blijft."

Daarnaast mikt de MSI ook op een timing die zo dicht mogelijk tegen de oude planning aanleunt. "Anders moeten we onze planning herdefiniëren," zegt Fonteyn verder nog. "We willen aan de Reyersingang beginnen. De RTBF en de VRT zouden op hetzelde moment verhuizen en het gewest zou de gebouwen in één keer afbreken." Die planning moet mogelijk dus worden gewijzigd.

De VRT hakte in 2012 de knoop door om een nieuwbouw te plaatsen op de huidige site aan de Reyerslaan in Schaarbeek. In 2015 werd gekozen voor een team architecten, die het definitieve ontwerp vorig jaar bekendmaakten. Dat ontwerp was dit najaar in de laatste fase voor de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning, maar bleek te duur. Afhankelijk van het soort procedure dat de VRT kiest, zal de openbare omroep opnieuw voor vergunningen tot maximaal 450 dagen moeten wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Stedenbouw, mediapark, VRT-gebouw, MSI

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie