Waar blijven de zonnepanelen? ‘Tien miljoen euro blijft ongebruikt liggen’

© Ivan Put
| Zonnepanelen in Brussel.
Updated: 26-11-2021 - 13:04

Hoewel een budget van 10 miljoen euro voor het plaatsen van zonnepanelen sinds 2018 beschikbaar is, werd er sinds dan nog geen enkel paneel op de Brusselse sociale woningen gelegd. Ook het komende jaar is er geen plan om daarmee te starten. Groen spoort aan daar snel werk van te maken.

Volgens de oorspronkelijke planning had het volledige budget van 10 miljoen euro tegen eind 2020 al geïnvesteerd moeten zijn. Maar voor het derde jaar op rij wordt de geplande investering op de lange baan geschoven. Dat bleek donderdag uit de begrotingsbespreking in de commissie Huisvesting van het Brussels Parlement. De ambitie is nu om de zonnepanelen tegen 2024 te leggen.

Nochtans behoort de energiezuinige renovatie van de Brusselse gebouwen tot de belangrijkste peilers van het klimaatplan. Dat er nog geen zonnepaneel is gelegd, stelt parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) dan ook teleur. “Terwijl de planeet opwarmt, blijft 10 miljoen euro voor investeringen in hernieuwbare energie gewoon liggen. We vragen de regering er snel werk van te maken.”

Eedaflegging van Arnaud Verstraete (Groen) in het Brussels parlement in 2019

Woonbeleid is bij uitstek een kans om sociale en klimaatambitie aan elkaar te koppelen, zegt Verstraete. “Er ligt 10 miljoen euro klaar om zonnepanelen te plaatsen op sociale woningen, wat een besparing tot 160 euro per gezin kan opleveren op de energiefactuur. Ik begrijp niet waarom er nog geen enkel paneel gelegd is en waarom dit verder uitgesteld wordt. De stijgende energieprijzen en klimaatuitdagingen waar we voor staan, vragen meer daadkracht.”

Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) ziet de 10 miljoen euro als een eenmalige financiële injectie. Verstraete dringt erop aan dat ze er een terugverdienend model van maakt. “Met een deel van de opbrengst van de zonnepanelen zouden we de energiefactuur van de meest kwetsbaren kunnen verlagen. Het andere deel kunnen we dan investeren in de plaatsing van weer nieuwe zonnepanelen. Op die manier zorg je ervoor dat de voorziene 10 miljoen euro het startpunt wordt van een doorlopende investering die zichzelf blijft terugbetalen.”

Sociale woningen in Brussel
© PhotoNews
| Sociale woningen in Brussel.

In een reactie aan BRUZZ zegt Ben Hamou dat de begrotingsvastlegging volgend jaar begint. "Het overschot aan geproduceerde elektrische energie zal door de Openbare Vastgoedmaatschappijen (OVM) worden verkocht aan de leverancier van zijn keuze. De winst hiervan zal worden gebruikt voor het onderhoud van de fotovoltaïsche installaties", aldus de staatssecretaris.

De terugbetaling van de panelen zal worden gewaarborgd door de verkoop van groenestroomcertificaten. "En ik kan bevestigen dat de onmiddellijke productie van de fotovoltaïsche modules de huurkosten zal verlagen", vertelt Nawal Ben Hamou nog via haar woordvoerster.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?