© Serge Brison | Eigenaars en huurders zullen samenwonen in dit nieuwe woningblok.

Woningfonds huldigt nieuw complex in Anderlecht in met betaalbare woningen

JP
© BRUZZ
11/10/2022

Een nieuw wooncomplex is gebouwd op een voormalig braakliggend terrein en vormt een volledig huizenblok in Anderlecht. Het gaat om een mix van soorten woningen: studio's en appartementen met één tot vier slaapkamers, met zowel koop- als huurwoningen.

Het gebouw bevindt zich tussen de Malherbelaan en de Birminghamstraat en Ensorstraat. Eigenaars en huurders zullen samenwonen in dit nieuwe woonblok. Het bestaat uit drie gebouwen met appartementen gaande van studio's tot vierkamerappartementen. 55 appartementen zijn bestemd om te verhuren, 38 appartement zijn bedoeld voor de verkoop.

De voorgestelde prijzen gaan van 149.000 euro voor een studio tot 355.000 euro voor een appartement met vier slaapkamers. 38 woningen worden verkocht tegen kostprijs aan een btw-tarief van 6 procent. Die zijn bestemd voor gezinnen die voldoen aan de toegangsvoorwaarden voor de kredieten van het Fonds.

Energieverbruik beperkt

De woningen zijn gebouwd volgens de strengste energienormen, waardoor toekomstige bewoners hun energieverbruik kunnen beperken. "Dat zal de energiefactuur van de toekomstige bewoners aanzienlijk verlagen," zegt staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS).

Elk appartement beschikt over een buitenruimte: een terras op de verdiepingen of een privétuin voor de appartementen op de begane grond. De architect heeft bovendien het wooncomplex laten passen bij de buurt door rode baksteen en wit pleisterwerk te kiezen.

Het Woningfonds zet zich al meer dan dertig jaar in voor betaalbare woningen voor gezinnen met lage,- bescheiden,- en middeninkomens. Naast het bouwen van nieuwe woningen voor huur of verkoop, biedt het Woningfonds ook de hypothecaire leningen aan.

"We zijn voorstander van toegang tot degelijke huisvesting. Krediet gaat het snelst, maar het blijft heel belangrijk dat er een aanbod van huur- en koopwoningen is dat financieel toegankelijk is voor de Brusselse bevolking," zegt Lieve Lalemant-Scheerlinck, voorzitster van de Raad van Bestuur van het Woningfonds.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie