Newton Jamblinne de Meux

| Het Newton-project aan Jamblinne de Meux, in de verkleinde versie van mei 2018.

Woonproject Newton krijgt dan toch bouwvergunning

SN
© BRUZZ
13/07/2019

Na buurtprotest tegen woonproject Newton aan het de Jamblinne de Meuxplein, gaven Schaarbeek en Brussel-Stad negatief advies. Het Gewest heeft de bouwvergunning toch goedgekeurd. De buurtbewoners overwegen beroep bij de Raad van State.

Het Newton-project aan de Jamblinne de Meux zorgt al een tijd voor protesten. Het oorspronkelijke project voorzag drie woontorens op de plaats waar nu nog het oude gebouw van de federale politie staat. Dat werd in 2016 als ‘te groot’ beoordeeld door de buurtbewoners, die zich verenigden in Collectief 1727 (naar de sterfdatum van wetenschapper Isaac Newton).

De gemeenten Schaarbeek en Brussel-Stad gaven daarom negatief advies in een eerste overlegcommissie, waarop architectenbureau Jaspers-Eyers het project verkleinde. Maar volgens de gemeenten zou het aantal studio’s en flats nog altijd te groot zijn voor de buurt, en is er niet nagedacht over de nodige fiets- en autoparkings. In mei vorig jaar gaf de commissie daarom opnieuw negatief advies.

Geen melding gekregen

Het Brussels Gewest, dat de eindbeslissing neemt, keurde 7 juni het project dan toch goed. Bouwpromotor AG Red plakte de vergunning op het gebouw op 26 juni. Of er rekening is gehouden met de opmerkingen van de gemeenten, is nog niet duidelijk.

“We hebben nog geen melding gekregen van de vergunning,” zegt Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons (Change Brussels/SP.A) aan La Capitale. “Die proberen we nu in handen te krijgen, om te bekijken of onze bemerkingen erin opgenomen zijn. Pas daarna kunnen we een standpunt innemen.

Jamblinne de Meux toren Newton

| De eerste versie van het Newton-project, met veel grotere woontoren.

Haar Schaarbeekse evenknie Frédéric Nimal (Défi) had evenmin een bericht ontvangen. “We zijn erg verbaasd dat we niet op de hoogte zijn gebracht van de vergunning. We proberen een kopie in te kijken, om te beslissen of we in beroep kunnen gaan bij het Brussels Gewest. Deze of volgende dinsdag zal het College het dossier bespreken.”

‘Anti-democratisch’

“Waarvoor dienen openbare onderzoeken en overlegcommissies als het Gewest ze toch negeert?” vraagt Alain Dewez van het Collectief 1727 zich af. “Ze hebben geen rekening gehouden met de opmerkingen, hun radiostilte jegens ons is veelzeggend. Het is bovendien anti-democratisch en schandalig dat de vergunning stiekem goedgekeurd is en pas opgehangen vlak voor de vakantie.”

Collectief 1727 wil in beroep gaan bij de Raad van State tegen de vergunning. Daarvoor zoeken ze nu de nodige financiering. “We hopen dat Brussel-Stad en Schaarbeek zich opnieuw solidair tonen en meestappen in de procedure, om de aanbevelingen van de overlegcommissie te doen respecteren,” aldus Dewez nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Stedenbouw , Newton , Ans Persoons , frédéric nimal , Jaspers-Eyers , AG Real Estate

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni