WTC4 krijgt invulling: 29 verdiepingen aan kantoren op komst in nieuwe Noordwijktoren

JB
© BRUZZ
20/06/2023

| Met 50.000 vierkante meter aan kantoren en tweeduizend vierkante meter woningen moet de 111 meter tellende toren straks het elfde hoogste gebouw van het land worden.

50.000 vierkante meter aan kantoren en met zijn 111 meter straks het elfde hoogste gebouw van het land: vastgoedgigant Befimmo heeft grootse plannen voor het braakliggende terrein in de Noordwijk dat ooit bestemd was voor de laatste van de vier WTC-torens. Maar er weerklinkt kritiek. Vooral de weinige woonruimte die in de toren is voorzien stuit op onbegrip. “Extra beton is niet wat deze buurt nodig heeft.”

Pal naast de WTC3-toren moet binnenkort de bouw van een nieuwe wolkenkrabber van start gaan: ‘Livin’, een gebouw met enerzijds 50.000 vierkante meter kantoren en anderzijds zo’n 2.000 vierkante meter woningen.

Het openbaar onderzoek voor de plannen loopt momenteel, maar echt nieuw zijn de plannen eigenlijk niet. Befimmo had immers in 2012 al een vergunning beet om een nieuwe toren uit de grond te stampen, maar zette het project twee jaar geleden on hold.

“Een zuivere kantoortoren is niet wat de markt vraagt”, liet toenmalige CEO Benoît de Blieck destijds optekenen in De Tijd.

Toegankelijkheid

Vandaag liggen de kaarten anders, aldus Befimmo in een gesprek met BRUZZ. “Het is een gemixt project geworden”, stelt directeur innovatie Emilie Delacroix.

“Livin ligt in de lijn van ons ZIN-project (de renovatie van de WTC1- en WTC2-toren, red.) vlak ernaast. Dat betekent dat er werk is gemaakt van de integratie van woningen en de toegankelijkheid voor het publiek.”

Zo moet er onder meer een café met terras, een restaurant, een 360°-belvèdere en een polyvalente zaal komen in de 29 verdiepingen tellende toren. “Diensten voor de wijk zijn van groot belang in het project, net als strenge duurzaamheidsnormen.”

'Je moet Livin op wijkniveau bekijken: er bestaan ook residentiële delen in bijvoorbeeld de Proximustoren en het ZIN-project'

Emilie Delacroix (Befimmo)

‘Bijna karikaturaal’

Het verschil tussen de ruimte voor kantoren enerzijds en woningen anderzijds blijft in de plannen voor de toekomstige hoogste toren van de dichtbevolkte Noordwijk weliswaar erg groot. Nochtans hamerde vertrekkend staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) de afgelopen jaren meermaals op de nood aan woningen in nieuwe torenprojecten in de Noordwijk.

De stedelijke denktank ARAU is vierkant tegen de plannen. “Dit is in se een monofunctioneel project dat bijna karikaturaal is”, zegt directrice Marion Aleciaan.

“Extra beton is niet wat deze buurt nodig heeft. De impact van zo’n gigawerf op bewoners is niet te onderschatten. En ook met het oog op de klimaaturgentie en de moeilijkheden waarmee de Noordwijk kampt, is dit project een slecht idee. Het zal toekomstige bewoners wegjagen.”

‘Wijkniveau’

Befimmo countert die kritiek. Delacroix: “Je moet Livin op wijkniveau bekijken: er bestaan ook residentiële delen in bijvoorbeeld de Proximustoren en het ZIN-project. Daarbij loopt het contract met de Regie der Gebouwen voor de WTC3-toren in 2034 af – dan zal daar dus een nieuw project komen, misschien wel van meer residentiële aard."

“Bovendien zit je met een sokkel die we niet willen afbreken, en een beperkte lap grond”, vervolgt Delacroix. “Trouwens: de bouw van Livin zal enkel van start gaan wanneer we er een huurder voor vinden.”

Welke kandidaten in de rij staan om de kantoren in te palmen, is nog niet bekend. In het verleden werd er gehint op een mogelijke komst van de Europese instellingen. “We staan open voor aanbiedingen. Het gemakkelijkst is natuurlijk één enkele huurder.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni