Weinig vrouwen op affiche Couleur Café: 'Erg moeilijke puzzel'

© Kevin Van den Panhuyzen
| Angèle op Couleur Café in 2018

Nadat onder andere Angèle, Selah Sue en Melanie De Biasio vorig jaar de affiche van Couleur Café sierden, zullen er in 2019 heel wat minder vrouwen in het Osseghempark optreden. Slechts 18,75 procent van de artiesten heeft minstens één vrouwelijk lid. Het festival noemt dat toevallig.

Muziekorganisatie Shesaid.so neemt al enkele jaren de affiches van muziekfestivals onder de loep, en speurt minutieus naar vrouwelijke artiesten. Uit hun onderzoek blijkt nu dat er dit jaar opnieuw meer vrouwelijke artiesten op de Belgische festivalpodia staan. Alleen: met een gemiddelde van 11,72 procent vrouwelijke artiesten blijft ons land wel ver onder het globale gemiddelde. Zeker nu steeds meer internationale festivals het 'keychange'-verdrag ondertekenen, over een fiftyfifty-verdeling tussen mannen en vrouwen.

Couleur Café is het enige Brusselse festival dat werd doorgelicht. Opvallend is trouwens dat het feest in het Ossegempark er qua vrouwelijke aanwezigheid als een van de enige in België op achteruitgaat, met slechts 18,75 procent van de acts die een vrouwelijk lid telt. Alleen het Afro-Latino Festival in Bree doet het nog slechter.

Kwaliteit primeert

Maar volgens woordvoerster Irene Rossi is er geen reden tot paniek. "Je moet met zoveel dingen rekening houden bij het opstellen van de affiche, het is een erg moeilijke puzzel. Vorig jaar viel die erg goed, dit jaar iets minder." Vorig jaar was Couleur Café inderdaad een van de betere leerlingen: een kwart van de optredende artiesten had toen minstens één vrouw op het podium.

Lauryn Hill in 2014
© Eddy Rissling via Wikimedia
| Lauryn Hill is dit jaar de publiekstrekker voor Couleur Café

"De cijfers zeggen ook niets over de grootte van de artiest, en dat vinden wij wel belangrijk. Vorig jaar hadden we met Angèle, Selah Sue en Melanie de Biasio drie vrouwelijke headliners. Dit jaar is Lauryn Hill zelfs de allergrootste naam op onze affiche. Dat mag je ook niet uit het oog verliezen."

Rossi benadukt daarnaast dat Couleur Café geen ontdekkingsfestival is. Het is niet hun plaats om onbekende, vrouwelijke artiesten een podium te bieden, vindt ze. "We proberen dat uiteraard wel zo veel mogelijk te doen. Kijk dit jaar maar naar Martha Da'ro of Juicy en Miss Angel bij hiphopcollectief Niveau 4."

Quid BSF?

Naar het voorbeeld van Shesaid.so keken wij ook even naar de vorige twee edities van Brussels Summer Festival. In 2018 hadden 14 van de in totaal 62 artiesten minstens één vrouwelijk lid. Zes daarvan waren all-female. Dit jaar mag Brussels Summer Festival pochen met opvallende cijfers: 26 procent all-female en 44 procent met minstens één vrouwelijk lid. Had Shesaid.so het stadsfestival in hun lijstje opgenomen, zou het BSF op de vierde plaats beland zijn. Het Cactusfestival in Brugge presteert het best in België.

Tot slot stonden ook nog een aantal festivals in de Brusselse rand in de lijst. Paradise City blijft met 17,6 procent constant ten opzichte van vorig jaar, maar bengelt met dat cijfer wel in de staart van het peloton. Horst werd dit jaar voor het eerst gecontroleerd en haalt 19 vrouwelijke dj's (32,8 procent) naar de Asiat-site in Vilvoorde.

COULEUR CAFE 28/6 > 1/7, Ossegempark
BRUSSELS SUMMER FESTIVAL 14 > 18/8, Paleizenplein

Couleur Café 2019

Op 28, 29 en 30 juni neemt Couleur Café opnieuw zijn intrek in het Ossegempark aan het Atomium. Ook BRUZZ is er weer bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer. Volg het hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?