VGC maakt bijna een miljoen vrij voor feestruimte

© Recyclart
| Met 491.000 euro kan Recyclart de expo- en bureauruimte in orde maken, en een concertzaal installeren in de hangar.

Brussels schreeuwt al jaren om locaties voor het nachtleven. Daar komt nu verbetering in met een nieuwe infrastructuursubsidie. Drie feestzalen in de kanaalzone mogen een subsidie van bijna 1 miljoen verdelen.

Brussel zag de laatste jaren heel wat instituten uit het nachtleven vertrekken. Recyclart, Magasin 4, maar ook het kleinere Epicerie Moderne dat bekend stond vanwege zijn technofeesten, vertrokken uit het centrum van de stad, en werden voorlopig nog niet vervangen.

Pascal Smet (SP.A), collegelid bevoegd voor Cultuur en Jeugd bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie, lanceert nu een nieuwe infrastructuursubsidie van 900.000 euro. "Een leefbaar Brussel is ook een stad waar jongeren zich kunnen uitleven zonder overbodige kopzorgen," licht Smet die investering toe. Het geld gaat naar cultuurhuizen met een polyvalente functie in de kanaalzone.

Recyclart, De Koer en Buda Brussels

Concreet gaat het om de vzw Recyclart, De Koer in Anderlecht en de vzw Buda in Haren. Recyclart vertrok begin 2018 noodgedwongen naar een gebouwencomplex in de Manchesterstraat in Molenbeek nadat ze niet langer welkom was in het voormalig treinstation Kapellekerk. Met het bedrag van 491.000 euro kan de expo- en bureauruimte in orde worden gebracht, en komt er een concertzaal in de hangar.

In Anderlecht maakt de VGC 250.000 euro vrij voor De Koer. Vanaf eind 2020 kunnen jongeren daar feesten organiseren. Tot slot gaat er 180.000 euro naar de vzw Buda Brussels, al een aantal jaar gevestigd in de voormalige Eternitfabriek in Haren. Met de subsidie verandert een hangar tot feestzaal waar vanaf september achthonderd jongeren terechtkunnen.

Andere zalen

Naast deze subsidies maant de VGC verschillende organisaties aan om hun infrastructuur open te stellen voor feesten: de nieuwe cultuurtoren en concertzaal van de Vrije Universiteit Brussel bijvoorbeeld. Ook openen gemeenschapscentra De Rinck en De Kriekelaar nog geschikte zalen.

Verder volgen er nog investeringen in Zaal Familia in Neder-Over-Heembeek en zal JHOB (Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel) de jeugdhuizeninfrastructuur vaker als fuifruimte openstellen. Op de webstek fuiven.brussels bundelt de VGC alle feestlocaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?