35 vacatures: psychiatrische vleugel Haren blijft dicht door tekort aan verpleegkundigen

Renée Vervaet
© BRUZZ
02/10/2023
Updated: 02/10/2023 10.51u

De psychiatrische afdeling in de gevangenis van Haren kan nog steeds niet open. Dat komt door een tekort aan psychiatrische verpleegkundigen. Momenteel staan er nog 35 vacatures open. Volgens de gevangenisvakbonden zullen die ook niet gauw ingevuld raken, “Het loon is niet naar behoren”.

De gevangenis van Haren zoekt nog 76 verpleegkundigen, waarvan 35 psychiatrische profielen. “Het is een nieuwe functie binnen de gevangenis, met het oog op het openen van de psychiatrische afdeling in het complex”, zegt gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke. Maar voor de opening ligt nog geen exacte datum vast.

“Zolang er niet genoeg verpleegkundigen zijn, gaat de psychiatrie niet open en blijven geïnterneerden (die eigenlijk thuishoren in een forensisch psychiatrisch centrum n.v.d.r.) in de gevangenis van Sint-Gillis", zegt Stijn Van den Abeele van de liberale vakbond VSOA. “In alle Belgische gevangenissen verblijven momenteel onterecht geïnterneerden, in Sint-Gillis zijn het er momenteel naar schatting 60 à 70”.

“Ze verdienen meer in de privésector, ik snap waarom verpleegkundigen zouden passen” 

vakbondsbron

Volgens de gevangenisvakbonden zal het groot aantal openstaande vacatures niet snel ingevuld raken. De voornaamste reden die ze daarvoor aanhalen is de verloning. “In de privésector kunnen verpleegkundigen meer verdienen. Daar is het al een loodzware job, maar tel daar dan nog een moeilijker publiek bij en de strikte reglementering van het gevangeniswezen, en je snapt waarom vele verpleegkundigen zullen passen”, klinkt het.

Het minimum startloon per jaar is 35.590 euro. “Ook bewakingspersoneel kan in de privé meer verdienen. We hebben dit probleem met de vakorganisaties al aangekaart, maar voorlopig is er nog geen gehoor naar”, klinkt het bij de bonden.

“Het gaat minder snel dan we hadden gehoopt, maar druppelsgewijs komt er personeel bij” 

Directeur Jurgen Van Poecke

Jurgen Van Poecke, directeur van de gevangenis van Haren.

Volgens directeur Van Poecke komt er druppelsgewijs personeel bij in de gevangenis. “Maandag beginnen 17 nieuwe mensen, als bewakingsagent of detentiebegeleider. Het gaat minder snel dan we hadden gehoopt, maar we blijven mensen op alle mogelijke manieren proberen aan te trekken”. Voor de verpleging benadrukt Van Poecke dat het gaat over een knelpuntberoep. “We weten dat dat niet op korte tijd ingevuld zal raken. Maar we denken eraan om de functie breder te gaan definiëren, zodat ook opvoedkundigen kunnen solliciteren”.

“In de ideale wereld kan de psychiatrische vleugel binnenkort openen met 35 verpleegkundigen. Maar als dat niet lukt, zullen we dat compenseren met bewakingspersoneel”.

“Sinds deze week liggen de gevangenen met drie op een tweepersoonscel"

Stijn van den Abeele

Momenteel zijn er 890 gedetineerden in Haren. Er zou ruimte moeten zijn voor 1190 gevangenen, maar door het personeelstekort bij zowel de bewaking als de medische profielen, zijn nog niet alle afdelingen geopend. “Sinds deze week liggen de gevangenen met drie op een tweepersoonscel. Dat is puur omdat nog niet alle vleugels kunnen openen door het personeelstekort", zegt Van den Abeele. “Er zitten overal gaten in de uurroosters en het zorgt voor onveilige situaties voor zowel het personeel als de gevangenen”.

Overbevolking en personeelstekorten zijn geen nieuw gegeven in de Belgische gevangenissen. Afgelopen week nog hield het personeel een 48-urenstaking om hun onvrede te uiten over de overbevolking. Woensdag gingen de bonden in gesprek met Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie. Of daar al concrete oplossingen uit de bus zijn gekomen, is nog niet gekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni