Advocaten hekelen gebrek materiaal voor videovergaderingen in justitiepaleis

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis op het Poelaertplein staat al meer dan 30 jaar in de steigers.

Het Brusselse justitiepaleis doet ook in coronatijden zijn naam als wanhopig verouderd gerechtsgebouw alle eer aan. Advocaten zien in videoconferenties een waardige oplossing voor de strenge maatregelen met betrekking tot sociale afstand door het coronavirus. Maar daarvoor blijkt het nodige materiaal niet aanwezig. “Het huilen staat ons nader dan het lachen”, laat een advocaat optekenen.

De verlichting die het begeeft, of de archiefkasten die niet meer te verschuiven zijn. De voorbeelden van de gebrekkige infrastructuur van het justitiepaleis aan het Poelaertplein zijn haast niet meer bij te houden. En daar komt nu nog de onmogelijkheid tot het organiseren van een videovergadering bij.

‘Met twaalf in de rechtszaal’

Om aan de strenge coronamaatregelen rond sociale afstand te voldoen, diende advocaat Guillaume Lys deze week een verzoek in bij de rechtbank van eerste aanleg voor een virtuele hoorzitting van zijn cliënt. Maar Lys botste op een ‘neen’, omdat het nodige materiaal daarvoor niet aanwezig is in het gerechtsgebouw. En zo ging de hoorzitting gewoon door in het gebouw zelf, zonder dat er daarbij voldoende afstand werd gehouden.

“We zaten in totaal met twaalf in de rechtszaal. Dat is onbegrijpelijk. Justitie zou het goede voorbeeld moeten geven. Een meeting via om het even welk online platform is eigenlijk niet meer dan een gewoon telefoontje. Het is misschien niet de meest ideale oplossing, maar wel een waarmee justitie gewoon zijn werk zou kunnen blijven doen. Het huilen staat ons nader dan het lachen”, zucht hij in La Capitale.

Parketmagistraat Sophie Van Bree kan zich vinden in de ergernis van Lys. “Er wordt binnen de FOD Justitie volop gezocht naar een oplossing voor de gebrekkige apparatuur. Maar daarnaast duiken er nog tal van moeilijkheden op. Door de coronacrisis zitten we met een tekort aan magistraten. En zelfs als we over het nodige materiaal zouden beschikken, dan is het niet eenvoudig om in deze tijden mensen op te leiden, zonder daarbij te dicht in de buurt te komen.”

In afwachting van een definitieve oplossing worden niet-dringende zaken uitgesteld. Advocaten worden ook gevraagd om groeperingen te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?