België neemt voorlopig geen buitenlandse patiënten op

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Het universitair ziekenhuis van Brussel in Jette zal geen buitenlandse coronapatiënten opnemen.

België gaat geen corona­patiënten uit andere landen opnemen om in onze ziekenhuizen te laten verzorgen. Vragen van Nederlandse ziekenhuizen en van Italië om patiënten over te nemen werden geweigerd. Dat heeft het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd aan De Tijd.

Nu almaar meer Europese landen door het coronavirus op de limieten van hun gezondheidszorg botsten, klinkt de roep om Europese solidariteit steeds luider. Zo neemt Duitsland een beperkt aantal Italiaanse coronapatiënten over om de overvolle Italiaanse ziekenhuizen te ontlasten. Frankrijk krijgt hulp van zijn buurlanden Duitsland, Zwitserland en Luxemburg om patiënten uit de zwaar getroffen Elzas te helpen. Ons land is vooralsnog niet bereid patiënten uit andere Europese landen te helpen.

'Eerst voorbij de piek geraken'

"We kregen de vraag vanuit Italië. Enkele van onze ziekenhuizen kregen ook een vraag uit Nederland", hoorde De Tijd in regeringskringen. "Zolang we niet op onze piek zitten, zullen we onze ziekenhuisbedden voorbehouden voor mensen die in ons land leven." Het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigt dat België zijn grenzen voorlopig gesloten houdt voor buitenlandse patiënten.

"Ons land heeft nog plaats om corona­patiënten te behandelen. Toch kunnen we het niet maken nu buitenlandse patiënten op te vangen. Als toch ergens plaatsgebrek zou zijn en wij buitenlandse patiënten hebben opgenomen, krijgen we dat niet uitgelegd", klinkt het in regeringskringen. Als ons land sneller dan andere landen over de coronapiek heen zou zijn, behoort de opname van buitenlandse patiënten wel tot de mogelijkheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?