Brusselse rusthuizen tellen steeds minder coronabesmettingen en overlijdens

© PhotoNews
| Brussels Minister Alain Maron (Ecolo) gaf op 12 maart 2020 toelichting bij de coronabesmettingen in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde.

De situatie in de Brusselse verpleeg- en verzorgingstehuizen gaat erop vooruit. In de 146 Brusselse rusthuizen neemt zowel het aantal ziekenhuisopnames als overlijdens door het coronavirus per dag gevoelig af. Dat zegt het kabinet van Alain Maron (Ecolo), die binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd is voor Welzijn.

Op maandag 23 maart stond de teller in de rusthuizen met besmette personen, of mensen die symptomen van besmetting met het coronavirus vertonen, per dag nog op tien. Dat aantal is een week later zo goed als herleid naar nul, met nog amper één bevestigd geval op zaterdag 28 maart.

Bejaarden moeten ook steeds minder vaak worden overgebracht naar het ziekenhuis. In dezelfde periode daalde het aantal opnames met meer dan de helft per dag.

Op zaterdag stonden er nog maar vier effectief besmette personen op de lijst met opnames, en twee met symptomen. Dat is een groot verschil met de vijftien bevestigde coronapatiënten en twintig bejaarden met een vermoeden van besmetting per dag aan het begin van de week.

Gevaar nog niet geweken

De hoopgevende cijfers betekenen wel niet dat de toestand niet langer zorgwekkend is. Maron verklaarde gisteren nog dat het virus wijdverspreid blijft binnen de verschillende rusthuizen. In minstens een derde van de instellingen zou het virus zijn ingang gevonden hebben. En daardoor dreigt een tekort aan verzorgend personeel en materiaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?