Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel

| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister Gezondheid.

Maron: ‘Corona al in derde van Brusselse rusthuizen’

EC
© BRUZZ
30/03/2020

In één op de drie Brusselse rusthuizen en woonzorgcentra is het coronavirus al binnengeslopen. Dat bevestigt minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) aan onze redactie. Er dreigt bovenal een tekort aan personeel en beschermend materiaal. Afgelopen weekend was in minstens één woonzorgcentrum geen enkele verpleger meer aan het werk.

Alle 146 Brusselse rusthuizen en woonzorgcentra hebben een meldingsplicht bij het Gewest van (vermoedelijke) coronagevallen onder de bewoners of personeelsleden. Iedereen die symptomen van Covid-19 vertoont, wordt daarin meegerekend.

Op basis van de telling van afgelopen vrijdag meldt bevoegd minister Alain Maron aan BRUZZ dat er al in een derde van alle instellingen corona is vastgesteld: 53 rusthuizen hebben minstens één (vermoedelijk) geval van Covid-19.

“42 bewoners hebben positief getest en nog eens 218 bewoners zijn vermoedelijk besmet”, zegt medewerker Miguel Lardinois van het kabinet-Maron. “De helft van deze bewoners is naar het ziekenhuis overgebracht. Onder het personeel hebben ook 23 mensen positief getest en vertonen 153 mensen symptomen van Covid-19”, klinkt het nog. Die 176 personeelsleden zieken allemaal thuis uit in isolatie.

'Zeker 300 medewerkers zijn afwezig zonder ziektebriefje'

Miguel Lardinois, kabinetsmedewerker Alain Maron

“In sommige rusthuizen is nu de helft van het personeel afwezig”, zegt Lardinois. “Soms door ziekte, maar vaak omdat ze niet meer willen komen werken uit angst voor besmetting. Zeker 300 medewerkers zijn afwezig zonder ziektebriefje.”

Absenteïsme

Omdat de rusthuizen enkel het aantal afwezigen moeten melden en niet het totaal aantal medewerkers, is het proportioneel moeilijk om een zicht te krijgen op het absenteïsme. Afgelopen weekend was in minstens één woonzorgcentrum geen enkele verpleger meer aan het werk. Twee vrijwilligers hebben het toen overgenomen.

De afwezigheid geldt niet enkel onder het zorgpersoneel, maar ook onder schoonmakers of de keukenploegen. De schrik voor besmetting zit er goed in, vooral omdat er niet voldoende beschermend materiaal is. “We sturen elke week 400 mondmaskers op naar elke instelling, maar ze vragen ook schorten, handschoenen en brillen”, zegt Lardinois. “Dat proberen wij wel aan te kopen, maar de internationale markt is op. We moeten het doen met wat we hebben.”

(Lees verder onder de foto)

Persbriefing van_Dr. Michel Hanset op 12 maart 2020 na verschillende besmettingen met het coronavirus (Covid-19) in rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde

| In rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde werd eerder deze maand al een reeks besmettingen van covid-19 vastgesteld.

De prioriteit is nu om het personeel aan het werk te houden en ervoor te zorgen dat zij niet ziek vallen. “En uiteraard om geen toename van sterfgevallen te veroorzaken”, aldus Lardinois.

Mobiele teams

Vanaf nu moeten rusthuizen en woonzorgcentra elke dag om 14 uur 's middags een nieuwe melding maken bij het Gewest van hun coronagevallen. Als er een (vermoedelijk) geval van Covid-19 wordt vastgesteld, zal de gewestelijke koepelorganisatie Iriscare het rusthuis in kwestie opbellen en vragen of zij nog mondmaskers of ander materiaal nodig hebben.

“Als er binnen de drie dagen een tweede besmetting wordt vastgesteld, weten we dat het virus via het personeel circuleert”, zegt Lardinois. “Dan komt de hygiënische inspectie langs om te kijken of alle opgelegde procedures correct worden gevolgd.”

'Momenteel volgen de mobiele teams zeven rusthuizen op'

Miguel Lardinois, kabinetsmedewerker Maron

Indien dat niet zo is, komt er een mobiel interventieteam van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse om met alle personeelsleden te praten. Dat interventieteam stelt een actieplan op om de organisatie eventueel aan te passen om verdere besmettingen te voorkomen.

“Momenteel volgen de mobiele teams zeven rusthuizen op”, zegt Lardinois. Vorige week waren dat er nog maar 4. “Maar in één van die vier zijn er ondertussen geen problemen meer, dus het systeem werkt.”

De grootste uitdaging blijft om het personeel in de rusthuizen gezond en veilig te houden. Iriscare rekent alvast op meer dan 600 vrijwilligers om eventuele uitval te compenseren.

rusthuis

"De prioriteit is nu om de uitval onder het personeel te voorkomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, coronacrisis, woonzorgcentra, Alain Maron, besmetting coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni