Constante controle moet drugsprobleem aan Ribaucourt inperken

MVDH
© BRUZZ
23/06/2023
Updated: 23/06/2023 18.47u

In een brief aan Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) trokken buurtbewoners van de Ribaucourtwijk woensdag aan de alarmbel over het drugsgebruik in hun wijk. Met een nieuw actieplan en een constante controle door de ordediensten wil het gemeentebestuur een kentering in gang zetten, maar door gebrek aan middelen lijkt dat op lange termijn niet vol te houden. Moureaux: "Molenbeek heeft hulp nodig. Een overkoepelende aanpak is nodig."

Drugsgebruikers die zichzelf op klaarlichte dag heroïne toedienen en een metrostation bezaaid met uitwerpselen, naalden en rommel. Voor een twintigtal buurtbewoners uit de Molenbeekse Ribaucourtwijk is de maat meer dan vol. In een scherpe brief aan burgemeester Catherine Moureaux (PS) deden ze woensdag hun beklag over de situatie en vroegen ze onmiddelijke maatregelen van de gemeente en een betere communicatie.

Vandaag geeft burgemeester Moureaux in een interview met BRUZZ grif toe dat de situatie helemaal uit de hand is gelopen. “De bewoners hebben gelijk! Dit is altijd al een moeilijke wijk geweest, maar nu gaat ook het geweld in stijgende lijn en vertellen sommige Molenbekenaren me zelfs al dat ze de metro niet meer durven nemen."

Dat heeft volgens Moureaux voor een deel te maken met het toegenomen gebruik van crack waar drugsverslaafden veel agressiever van worden. “Vroeger, toen hier nog vooral cannabis werd gebruikt, werden er ook nooit wapens gevonden. Dat feit was voor mij dan ook een signaal om actie te ondernemen.”

"De Ribaucourt-wijk is met zijn metrostation en kleine straatjes al jaren een geliefkoosde plek voor dealers en gebruikers."

Catherine Moureaux, Burgemeester Molenbeek

Om de situatie opnieuw onder controle te krijgen, lanceerde Molenbeek dinsdag een nieuw actieplan waarin de gemeente inzet op een zogenoemde “constante supervisie”. "Sinds dinsdag wordt vanaf 7 uur 's morgens tot 22 uur 's avonds rond het station Ribaucourt gepatrouilleerd door afwisselend gemeenschapswachten (te herkennen aan hun paarse jas, red.) en agenten", legt de burgemeester uit. "Zij hebben als opdracht in te grijpen bij iedere daad van agressie of drugsgebruik. De gemeenschapswachten hebben ook een directe lijn met de politie indien een situatie uit de hand loopt. Intussen zijn er al twee administratieve arrestaties gebeurd en een gerechtelijke.”

De gemeente wil op die manier zeer kort op de bal spelen en die aanpak lijkt ook zijn vruchten af te werpen. “We zullen dit systeem iedere week evalueren, maar zoals iedereen kan zien, werken de maatregelen en is het hier momenteel zeer rustig".

Soelaas

Toch lijkt de strategie op de lange termijn geen soelaas te bieden, want Moureaux vreest de maatregelen niet lang te kunnen volhouden. “Deze politiezone kampt al met een tekort van zo’n 100 agenten. Bovendien zijn de controles in de metro’s normaal de verantwoordelijkheid van de Spoorwegpolitie (SPC), een gespecialiseerde dienst van de Federale Politie, maar ook zij kampen met tekorten.”

De burgemeester zegt dan ook niet in haar eentje voor een oplossing te kunnen zorgen en vraagt dringend extra middelen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft daar volgens haar evenwel weinig oor naar.

Ook bij de MIVB drong de burgemeester al meermaals aan op actie: “Ik vroeg al drie keer of er een permanent personeelslid in metrostation Ribaucourt kan worden geplaatst die voor extra sociale controle kan zorgen en snel problemen kan melden. Daar is echter nog steeds niets van in huis gekomen.”

Tot slot is er volgens Moureaux ook een meer overkoepelende aanpak nodig met buurgemeenten Koekelberg en Stad Brussel, omdat er volgens haar een duidelijke wisselwerking is tussen de stations Simonis, Ribaucourt en IJzer. “Met zijn metrostation en zijn vele kleine straatjes - die als ontsnappingsroute kunnen dienen - is deze wijk al jaren een geliefkoosde plek voor dealers en gebruikers. Als er evenwel een controle in een bepaald station plaatsvindt, verplaatsen de dealers en gebruikers zich simpelweg een tijdje waardoor de maatregelen weinig effectief zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , drugsproblematiek , Catherine Moureaux , Ribaucourt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni