Carla bespreekt actiepunten tegen seksueel geweld met Nawal Ben Hamou

© De petitie haalde meer dan 1.500 handtekeningen binnen de 24 uur.

De Catalaanse Carla R., die onlangs slachtoffer werd van een aanranding in het Jubelpark, is donderdag ontvangen bij staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS). Ze bespraken samen Carla's voorstellen om seksueel geweld aan te pakken.

Carla verzamelde al negenduizend handtekeningen voor haar petitie tegen seksueel geweld. Daarin somt ze enkele concrete maatregelen op die de Brusselse regering zou kunnen nemen om het probleem aan te pakken. Ze heeft het over extra politie-aanwezigheid en extra straatverlichting, ook in de parken. Staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) ontving Carla deze donderdag voor een langer gesprek.

"Het was een zeer positieve ontmoeting", vertelt Carla daarover. "De staatssecretaris en haar medewerkers lijken oprecht bezorgd en waren heel empathisch. We hebben alle maatregelen samen opgesomd en ik heb ontdekt dat er al verschillende maatregelen ingevoerd zijn. Alleen zijn die nog niet allemaal in werking getreden."

In het actieplan van Ben Hamou rond vrouwengeweld, dat vorige zomer is voorgesteld, wordt bijvoorbeeld al gesproken over concrete aanpassingen in de openbare ruimte. "Wij kunnen zelf geen ingrepen doen in de parken of rond politie-aanwezigheid", zegt woordvoerster Annaik De Voghel van staatssecretaris Ben Hamou, "dat ligt bij de ministers Alain Maron en Rudi Vervoort. We zullen wel kijken welke druk we bij hun kabinetten kunnen zetten."

Spaanse wetgeving

Een ander voorstel van Carla is om een app te ontwikkelen waarbij vrouwen elkaar kunnen waarschuwen over seksueel geweld op straat. De staatssecretaris legde haar uit dat er een tijdje zo'n app bestond in Brussel (Touche pas à ma Pote, red.), maar dat die niet effectief bleek. "Die app werkte enkel op basis van meldingen over feiten die al gebeurd waren. De staatssecretaris zei mij dat we elkaar op de hoogte kunnen houden als er een gelijkaardige app bestaat ter preventie van het probleem", vertelt Carla.

Carla zit voortaan dus in de mailinglijst van Ben Hamou. "Wat ik zelf niet wist, is dat ze in België naar Spanje kijken als goed voorbeeld van wetgeving rond seksueel geweld", vertelt Carla. "Aangezien ik een Spaanse advocate ben, heb ik voorgesteld dat ik kan helpen bij de vertaling van de Spaanse wetgeving."

Ze houdt er een opluchting aan over. "Ik ben blij dat mijn verhaal tenminste iets in gang kan zetten", zegt ze. "Het toont ook dat België redelijk democratisch is. Ik kan me niet voorstellen dat ik in Spanje zomaar bij een minister zou worden ontvangen, zelfs niet met 9.000 handtekeningen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?