Maggie de Block (Open VLD)

De Block voorspelt Belgische besmettingen van coronavirus

© Belga
27/01/2020

De kans is reëel dat er ook in ons land infecties van het coronavirus zullen worden vastgesteld. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zondagavond gezegd in het VTM Nieuws. Ze benadrukte dat de instanties alle mogelijke voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om met het virus om te gaan.

"Frankrijk heeft al een drietal gevallen, en in Berlijn is er een verdacht, nog niet bevestigd, geval. Dus waarom zou dat in België niet zo zijn?", antwoordde De Block op de vraag of ze besmettingen met het coronavirus verwacht in ons land. Er zijn volgens de minister ook al enkele verdachte gevallen geweest, maar telkens bleek het loos alarm. "Het ging telkens om een andere infectie, zoals griep."

Geen extra maatregelen

De minister benadrukte dat België heel goed voorbereid is. "Onze gezondheidsinstanties zijn zeer alert, we hebben goeie laboratoria, we hebben referentieziekenhuizen, we hebben protocollen voor als er een verdacht geval wordt waargenomen, we hebben alle huisartsen en ziekenhuizen verwittigd wat te doen, dus we hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen", aldus De Block.

Extra maatregelen op luchthavens zijn volgens haar kabinet nog niet nodig. "We volgen nauwgezet de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ook wat zich in andere Europese landen afspeelt." Maar voorlopig is het niet nodig om extra maatregelen te nemen, klonk het.

Waakzaam zijn

Er zijn vanuit België ook geen rechtstreekse vluchten op de Chinese provincie Hubei, die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Er zijn wel vluchten op bijvoorbeeld Peking, maar die passagiers worden in China al gescreend. De Block riep wel op waakzaam te zijn bij koorts, hoest of andere symptomen van griep of luchtwegaandoeningen.

In elk geval moet er daarnaast ook een connectie zijn met China. De persoon moet er net geweest zijn, of moet in contact zijn geweest met iemand die er is geweest. "De connectie met China is er in alle antecedenten van de mensen die verdachte symptomen hadden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , coronavirus , Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni