Evere herdenkt neergestoken Mounia: ‘Dit had ieders zus kunnen zijn’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 3 juni 2021

Op de plaats waar de 36-jarige Mounia zondagavond doodgestoken werd, heeft de gemeente Evere in bijzijn van familie en vrienden een herdenkingsplechtigheid gehouden ter ere van de betreurde moeder van drie kinderen. “Zo’n gruweldaden laten niemand onberoerd”, sprak burgemeester Ridouane Chahid (PS) een zestigtal aanwezigen toe.

De buurtbewoners van de Paduwawijk reageerden geschokt op de dood van Mounia, de 36-jarige vrouw die zondagavond in hun wijk is neergestoken terwijl ze met haar baby op straat liep. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ook burgemeester Chahid, die verhoogde politieaanwezigheid aankondigde, was aangeslagen.

Kleine ceremonie

De gemeente Evere hield donderdag een plechtigheid om Mounia te eren. Dat gebeurde in intieme kring, met vrienden en familie van het slachtoffer. Ook het voltallige schepencollege en de fractievoorzitters in de gemeenteraad tekenden present. Omwille van de coronamaatregelen werd de plechtigheid niet wijd verspreid.

“We zijn ontstemd, omdat we worden geconfronteerd met zinloos geweld die een familie helemaal uit elkaar rukt”, sprak de Everse burgemeester de aanwezigen toe. “Mounia was het slachtoffer van een barbaarse daad. Ze was aan het wandelen, zoals jij en ik dat dagelijks doen. Een wandeling die voor haar fataal werd. Het had uw vrouw, moeder of dochter kunnen zijn.”

Bloemen voor Mounia

Chahid maakt het zijn prioriteit om de veiligheid in Evere te verhogen. “De tragedie van Mounia is de tragedie van ons allemaal. Dit laat niemand onberoerd. Zo’n gebeurtenissen kunnen en zullen we nooit tolereren. Elke vrouw moet zich veilig voelen in onze wijken en straten. Daar zal ik elke dag voor vechten.”

Na zijn toespraak werd een pakkende minuut stilte gehouden. Chahid legde namens de gemeenteraad een boeket bloemen neer op de plaats delict. Nadien werden ook de aanwezige familieleden, vrienden en buurtbewoners uitgenodigd om er een witte roos neer te leggen. Het schepencollege van Evere denkt na over een manier om de herinnering aan Mounia te vereeuwigen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?