Familie slachtoffer dodelijke schietpartij hekelt ‘passiviteit’ van politiek

EC
© BRUZZ
20/07/2020

De ouders van Soufiane Ben Ali, die begin deze maand om het leven kwam bij een schietpartij in de gemeente Vorst, hebben een brief geschreven naar de burgemeester en het schepencollege om structurele actie te vragen. Ze willen dat de politiek “zijn verantwoordelijkheid opneemt” en met een concreet plan komt om de jongeren uit de buurt te helpen. Zelf starten ze ook een buurtcomité.

Dat schrijft BX1 maandag. Soufiane Ben Ali stierf in de nacht van 4 op 5 juli bij een schietpartij in de Alfred Orbanstraat in Vorst. Hij was 23 jaar oud. Twee andere jongeren, van 17 en 19 jaar oud, werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. Verschillende media hadden het over een afrekening in het drugsmilieu, maar dat werd toen door de familie van het slachtoffer ontkend.

Nu hebben de ouders een brief geschreven naar de burgemeester van Vorst, Stéphane Roberti (Ecolo), en zijn schepencollege. Ze noemen de situatie rond het Alfred Orbanplein veel complexer dan een drugsprobleem en verwijten de gemeente te weinig actie te ondernemen. “De politiek kijkt toe op een situatie die al goed gekend is bij velen”, schrijven ze. “De enige reactie die we op de onleefbare situatie hebben gekregen, zijn nieuwe verboden en politie-interventies, maar geen enkel concreet initiatief of groter project.”

Volgens de ouders vraagt de buurt vooral om investeringen voor de jongeren uit de wijk. “De jeugd is de toekomst van morgen (…) ofwel onze chaos, als we hen laten verrotten”, schrijven ze. Om de veiligheid in de wijk te verbeteren, willen de ouders ten eerste een “serieus instrument om zulke drama’s in de toekomst te voorkomen”. Dat kan volgens hen niet enkel met meer politieoptredens, want die noemen ze nog vaak gewelddadig. “Er is geen enkel sociaal project voorzien om de talrijke uitdagingen aan te pakken.”

Jeugddienst

Dat sociaal project moet volgens de ouders vanuit de gemeentelijke jeugddienst komen. Die heeft een “enorme verantwoordelijkheid en veel werk te doen”, schrijven ze, "maar veel jongeren weten niet eens dat de dienst bestaat." Ze vragen bovendien een versterking van de preventiedienst.

De familie hekelt dat de investeringen in Vorst sterk verschillen tussen hoog- en laag-Vorst. In de buurt rond het Alfred Orbanplein willen ze de netheid omhoog, met meer openbare vuilnisbakken en meer afvalophaling. De straten en voetpaden in de buurt zouden in slechte staat verkeren en vragen om een herinrichting. “Er is niet genoeg straatverlichting, de straten zijn triestig”, leest de brief. Voor kinderen is er bovendien weinig speelruimte in de buurt. De sporthallen zijn dan weer “ongezond” en “in verval”. En nog volgens de ouders hebben al meerdere jongeren uit de buurt gesolliciteerd voor gemeentelijke functies, zonder een antwoord te hebben gekregen. “Sommige feiten in het dagelijks bestuur van de gemeente zijn betreurenswaardig: cliëntelisme, vriendjespolitiek, vernedering, pesterijen, racisme en islamofobie", schrijven ze.

De ouders zeggen tenslotte een nieuw buurtcomité te zullen oprichten ter nagedachtenis van Soufiane Ben Ali. Dat comité wil de criminaliteit en ongelijkheid in de buurt aanpakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Veiligheid, schietpartij Vorst, soufiane ben ali

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni