De dood van Adil leidde gisteren van in de namiddag tot diep in de nacht tot protesten in de buurt van het Raadsplein in Anderlecht.

Familie van overleden Adil roept op tot kalmte

Godfried Roelant
© BRUZZ
12/04/2020

Na de dood van de 19-jarige Adil en de rellen in Anderlecht roepen de tante en oom van Adil op tot kalmte en respect voor de rouw van de familie. De familie wijst wel met een beschuldigende vinger naar de politie. "Voor ons is het duidelijk: dit is een politieblunder. Hopelijk zal het gerecht dat ook inzien.”

“Het helpt ons niet om de strijd met de politie op straat verder te zetten. Dat zullen we later doen in de rechtbank. Nu willen we de dood van Adil verwerken zonder dat de ogen van de wereld op ons gericht zijn”, laat de familie van Adil optekenen op de website van La Capitale.

Wilde achtervolging

De 19-jarige jongeman overleed vrijdagnacht na een botsing met een politievoertuig tijdens een wilde achtervolging. "Twee scooters trokken vrijdagavond de aandacht van een politiepatrouille die passeerde aan het Raadsplein in Anderlecht. Een van de twee bestuurders ging er met een stevige versnelling vandoor, waarna de politie besliste om achter de jongeman (Adil, red.) aan te gaan", legt parketwoordvoerster Willemien Baert uit.

"Dat leidde tot een kat-en-muisspel in de straten van Anderlecht, tot wanneer de combi zich vastreed nadat de scooter tussen twee paaltjes was geglipt. Er werd vervolgens versterking gevraagd. Een tweede patrouille kwam de bestuurder tegemoet in tegengestelde richting aan de Industriekaai. Daar kwam het na een inhaalmanoeuvre van de bestuurder van de scooter tot een frontale botsing met de politie."

'Geen probleemkind'

Adil overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.“Het is onwezenlijk dat hij er niet meer is. Adil was een rustige jongen, opgewekt en vol levensvreugde", aldus de familie. "Hij was geen probleemkind. Enkel suikerziekte maakte van hem een kwetsbare jongere."

"Wat verwacht je wanneer een jongeman ’s avonds tegengehouden wordt door twee politiecombi’s op een boogscheut van zijn huis. Dan is het niet onlogisch dat angst bezit nam van zijn lichaam en hij in een reflex besliste om te vluchten"

Familie van Adil

"Het is onbegrijpelijk dat hij van vrijdagnacht van ons is afgenomen. Onderzoek moet de precieze omstandigheden van het ongeval aantonen. Maar voor ons is het duidelijk: dit is een politieblunder. Hopelijk zal het gerecht dat ook inzien.”

De familie verwijst in de boodschap ook naar de uitzonderlijke situatie waarin de samenleving zich op dit moment bevindt. “In deze coronatijden loopt iedereen er zenuwachtig bij. Niets verloopt nog op een normale manier. Mensen vragen zich af of ze gecontroleerd zullen worden als ze naar de winkel gaan. Wat verwacht je dan wanneer een jongeman ’s avonds tegengehouden wordt door twee politiecombi’s op een boogscheut van zijn thuis. Het is niet onlogisch dat angst bezit nam van zijn lichaam en hij in een reflex besliste om te vluchten.”

'Waarom was dit nodig?'

Vooral de manier waarop de politie zich daarna wendde tot de grote middelen roept vragen op. “In het holst van de nacht werden drie politiepatrouilles de opdracht gegeven om een wilde achtervolging in te zetten. Waarom is dat nodig?"

"Als die plichtsbewuste agenten het algemeen belang zo hoog in het vaandel dragen, dan zijn er toch andere plaatsen genoeg waar een schreeuw om hulp luider klinkt dan ooit. Om met de ziekenhuizen maar een voorbeeld te noemen. Je daar gaan aanbieden lijkt ons veel zinvoller dan een georkestreerde klopjacht op een gamin op een scooter”, aldus de familie nog.

Het parket heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de feiten. Een team van experten zal daarin bijgestaan worden door een wetsdokter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Veiligheid, Samenleving, rellen, familie Adil, getuigenis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni