GAIA pleit voor vuurwerkverbod in heel België

AD
© BRUZZ
28/12/2022
Updated: 28/12/2022 18.06u

Gaia pleit dit jaar (opnieuw) voor een federaal verbod op zowel de verkoop als het afsteken van vuurwerk. De dierenrechtenorganisatie hekelt dat er elk eindejaar dieren sterven of gewond raken door knallend vuurwerk.

Daarom vraagt Gaia aan minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om een federaal verbod op knallend vuurwerk af te kondigen en ook een verkoopverbod in te voeren. Door het verbod op federaal niveau in te voeren, wil Gaia discussies over het grondgebied vermijden. “De dieren die dit jaar zullen sterven, zijn het slachtoffer van politieke laksheid”, klinkt het in een persbericht.

Gaia verwijst ook naar Worldman, het paard uit Tongeren dat vorig jaar omkwam toen het dier probeerde te vluchten voor het vuurwerk dat naast zijn weide afgestoken werd.

“De federale regering, meer bepaald ministers Verlinden en Dermagne, kondigde na nieuwjaar 2022 met veel bombarie maatregelen aan, maar die werden blijkbaar weer ingeslikt”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Zij moeten hun beloften waarmaken en de nodige maatregelen nemen om het telkens weer terugkerend, vermijdbaar dierenleed ten gevolge van vuurwerkgeknal te voorkomen.”

De organisatie feliciteert de gemeenten die al maatregelen tegen vuurwerk hebben genomen en roept burgers op om "uit verantwoordelijkheidsgevoel" geen vuurwerk af te steken. In Brussel is het bezit en het afsteken van vuurwerk volledig verboden, al wordt dit verbod niet altijd nageleefd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, vuurwerkverbod

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni