Een wachtrij van klanten met mondmasker in de Nieuwstraat

Gezondheidsinspectie: ‘Brussels daggemiddelde zal volgende week fors oplopen’

Godfried Roelant
© BRUZZ
02/08/2020

Met de afgelopen week gemiddeld zo’n 40 nieuwe coronabesmettingen per dag is de situatie in Brussel nog niet zo zorgwekkend als in Antwerpen. Daar scheert de curve weer hoge toppen. Maar volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie wacht ook Brussel meer dan waarschijnlijk hetzelfde lot. “En dan zullen de maatregelen weer verstrengd moeten worden.”

Epidemioloog Boudewijn Catry van het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano beschreef het toenemende aantal coronabesmettingen in Brussel in het Journaal van de VRT als ‘zorgwekkend’. “Vorige week en deze week gaat het over gemiddeld 44 gevallen per dag, maar het aantal gevallen dat nu nog moet geconsolideerd worden (bevestigd, red.), neemt de laatste dagen toe.”

‘Naar daggemiddelde tussen de 60 à 80 besmettingen’

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie ziet eenzelfde trend. “Dat gemiddelde van 44 besmettingen per dag houdt geen rekening met de laatste evolutie. Het is gebaseerd op een periode die negen dagen teruggaat in de tijd tot en met drie dagen geleden, die laatste dag inbegrepen.”

“Samen met de onderraportage die er altijd is tijdens het weekend en de gevallen van de laatste dagen die, zoals gezegd door meneer Catry, nog bevestigd moeten worden, stevent Brussel de komende week af op een gemiddelde tussen de 60 à 80 nieuwe besmettingen per dag. De kans bestaat dat dit in de weken erna nog verder oploopt, afhankelijk van of de huidige maatregelen gerespecteerd worden of niet.”

Het aantal Brusselse gemeenten dat boven de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners zit, neemt in ieder geval toe. Vrijdag ging het nog om 10 gemeenten, maar vandaag bevinden al vijftien gemeenten zich in de gevarenzone. Koekelberg was de laatste die aan het lijstje werd toegevoegd.

Avondklok en algemene mondmaskerplicht

Of dat er daarom op wijst dat de maatregelen flagrant met de voeten getreden worden, kan Neven niet uitsluiten. Maar ze benadrukt wel dat een verstrenging van de regels zich logischerwijs opdringt als er geen verbetering in de cijfers merkbaar is.

"Ik begrijp dat Alain Maron de piste van de avondklok openhoudt. Dat is verstandig, net zoals we best ook de algemene mondmaskerplicht in het achterhoofd houden"

Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

“Ik ben voorstander om mensen hun gezond verstand te laten gebruiken. Iedereen weet dat voldoende afstand houden en een mondmasker dragen cruciaal is in de strijd tegen het virus. Maar als blijkt dat sommigen niet bereid zijn om dat nauwgezet op te volgen, dan zal er ingegrepen moeten worden.”

Wacht Brussel dan een avondklok zoals in Antwerpen, of de invoering van een algemene mondmaskerplicht? “Het is aan de Nationale Veiligheidsraad om zoiets te beslissen, maar ik begrijp dat Alain Maron (Brussels gezondheidsminister, Ecolo, red.) die piste openhoudt. Dat is verstandig, net zoals we ook maar beter een algemene mondmaskerplicht in het achterhoofd houden. Het is duidelijk dat heel wat medisch personeel daar trouwens voorstander van is,” aldus Neven nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, Inge Neven, coronamaatregelen, Sciensano

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni