| Zestien procent van de Brusselse gezinnen heeft thuis nog altijd geen toegang tot het internet.

Gratis internet voor thuisonderwijs

Godfried Roelant
© BRUZZ
24/03/2020

Tot en met eind juni zullen leerlingen in alle Brusselse gemeenten zich met een gratis logincode kunnen aanmelden op het publieke netwerk van Proximus en Telenet. De telecomoperatoren gaan daarmee in op de vraag van scholen en sociale organisatie om kansarme jongeren die thuis geen internet hebben toegang te geven tot haar netwerk. Proximus is aanwezig in het hele gewest, Telenet in 13 Brusselse gemeenten.

Zolang de strijd tegen het coronavirus woedt, zijn jongeren voor onderwijs aangewezen op digitale leerplatformen als Smartschool. Maar lang niet alle Brusselse gezinnen beschikken thuis over een internetconnectie. Cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) uit 2019 tonen aan dat zestien procent van de huishoudens in de hoofdstad nog altijd geen toegang heeft tot het wereldwijde web.

Logincodes

Heel wat scholen en sociale organisaties, zoals het OCMW, klopten daarom aan bij netwerkbeheerders met de vraag om de toegang tot het internet te versoepelen. Telecomoperatoren Proximus en Telenet geven gehoor aan die oproep. Zij verdelen op anderhalf miljoen locaties gratis logincodes die het mogelijk maken om je aan te melden op het publieke wifi-netwerk.

Zo ook in Brussel, waar scholieren gebruik kunnen maken van hun eigen hotspot. Voor Proximus geldt dat in het hele gewest. Telenet is actief in Schaarbeek, Etterbeek, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Vorst, Sint-Joost-ten-Noode, Brussel-Stad, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek.

Het wifi-signaal gewoon openzetten was niet mogelijk. De bedrijven moeten om juridische redenen altijd kunnen achterhalen wie er via hun netwerk surft.

Het wifi-signaal gewoon openzetten was niet mogelijk. De bedrijven moeten om juridische redenen altijd kunnen achterhalen wie er via hun netwerk surft. Daarom doen ze dus een beroep op logincodes. Op de meeste plaatsen kan het signaal simpelweg thuis opgepikt worden, al benadrukken de providers wel dat de kwaliteit van de verbinding sterk kan verschillen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het signaal.

Wie graag een logincode wil bemachtigen, kan daarvoor terecht bij scholen in de buurt, OCMW’s en jeugdorganisaties. Aanvragen door die instanties kunnen gemaild worden naar hotspot.info@telenetgroup.be en csr@proximus.com.

Laptopjacht

De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) juicht het initiatief toe. De onderwijsorganisatie wijst er wel op dat een internetverbinding zonder goedwerkende laptop of smartphone niet veel waard is. “Die twee gaan hand in hand. Gelukkig zijn er in sneltempo projecten ontstaan die werk maken van de laptopjacht en de zoektocht naar tweedehandscomputers of tablets.”

Een daarvan is ‘Elke Leerling Online’. Dat is een site waarop scholen kunnen laten weten voor hoeveel kinderen er nog een laptop tekort is. Met het Paviljoen uit Schaarbeek doet er voorlopig één Brusselse school mee. In totaal zijn ze daar op zoek naar dertig laptops om voor een zevental weken uit te lenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , coronavirus , telenet , proximus , vlaamse scholierenkoepel , gratis internet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni