| Op het Poelaertplein toonden familie en vrienden van de dodelijke verkeersslachtoffers hun namen.

Heroes for Zero herdenkt 89 verkeersdoden aan Poelaertplein

AD, EC
© BRUZZ
19/11/2023

De afgelopen vijf jaar vielen in Brussel al 89 doden in het verkeer. Nog eens 853 andere slachtoffers raakten zwaargewond. Dat meldt de vzw Heroes for Zero op deze Werelddag voor de herdenking van verkeersslachtoffers.

De actiegroep hield zondagmiddag een herdenking van de 89 verkeersdoden. Familie en vrienden van de slachtoffers hielden een bord met hun naam en leeftijd op. “Achter de cijfers zit altijd een persoon met een verhaal en een familie in rouw,” zegt Wiet Vandaele van vzw Heroes for Zero. “Er zijn dus ontelbare levens verwoest doorheen de jaren, door vermijdbare aanrijdingen.”

Heroes for Zero heeft alle verkeersslachtoffers tussen 2017 en nu opgeteld. Een periode waarin nieuwe gemeenteraden en een gewestregering aan zet kwamen, maar volgens de vzw zonder voldoende resultaat. “Vorig jaar tekenden we helaas evenveel verkeersdoden op dan in 2017. De vooruitgang is dus weggevaagd,” zegt Vandaele. De actiegroep wil naar nul verkeersdoden in Brussel in het jaar 2030. “We gaan dus niet de goede kant op."

Te weinig moed

"We zien dat de politiek nog te weinig moed toont," vindt Vandaele, waarbij hij verwijst naar de moeizame intrede van circulatieplannen in Schaarbeek, Molenbeek en Sint-Gillis. "Als gemeentebesturen blijven terugkrabbelen, zullen we er niet geraken. Circulatieplannen zijn een goedkoop middel om veilige straten te creëren, maar er is ook een paradigmashift nodig. Dat kan alleen door Smart Move (rekeningrijden, red.) of het rijbewijs met punten. Politici die dat soort maatregelen tegenhouden, hebben een grote verantwoordelijkheid."

Heroes for Zero kent niet alle slachtoffers bij naam. Van 16 verkeersdoden zijn die wel bekend. Het gaat onder meer om Mehdi Bouda en de 19-jarige Adil, die overleden bij een politieachtervolging. Andere slachtoffers stierven op de fiets, te voet of na een aanrijding met een tram, zoals saxofonist Almos Michelazzo, operazangeres Ella Petnichenko, fietstser Iwona Wróblewska (30) of de 76-jarige Lieve Polet. Hun familie en vrienden kwamen zondag naar het Poelaertplein.

De vzw maakte ook een kaart met alle zware of dodelijke verkeersongevallen sinds 2017 in Brussel:

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni