20191127 Asielcentra 2 klein KAsteeltje BRUZZ ACTUA 1686

Klein Kasteeltje heropent voor asielaanvragen op afspraak

EC
© Belga
03/04/2020

De Dienst Vreemdelingenzaken zal de komende tijd asielaanvragen enkel op afspraak registreren. Hij heeft daarvoor een online formulier ontwikkeld. Enkel asielzoekers met een afspraak zullen worden toegelaten. Op die manier kunnen wachtrijen aan het Klein Kasteeltje worden voorkomen.

Dat werd vrijdag vernomen op het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Het nieuws staat ook in De Standaard.

DVZ had halfweg maart beslist de registratie van asielaanvragen op te schorten. De beslissing kaderde in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De administratie wilde daarmee voorkomen dat er grote groepen mensen zouden verzamelen in en rond het Klein Kasteeltje in Brussel.

Na enkele aanpassingen aan de procedure en aan de infrastructuur wordt de procedure nu hervat. "De aangepaste werkwijze is afgetoetst met experts inzake volksgezondheid. Hoewel er door de sluiting van grenzen weinig nieuwe asielzoekers in België toekomen, is het belangrijk om onze internationale verplichtingen na te leven", zegt minister De Block.

Wachtrijen voorkomen

Concreet kan de registratie voortaan enkel op afspraak. Daarvoor ontwikkelde de DVZ een online formulier. Na controle van de gegevens zal de verzoeker een uitnodiging per e-mail krijgen met het moment waarop hij zich moet aanmelden. Niet-begeleide minderjarigen, families met kinderen, zwangere vrouwen en zieke of andere kwetsbare mensen zullen voorrang krijgen.

Enkel mensen met een afspraak krijgen toegang tot het Klein Kasteeltje. Op die manier wil de overheid wachtrijen voorkomen en moet er bovendien geen gebruik worden gemaakt van wachtzalen. Mensen die zich niet op tijd zouden aanmelden, zullen een nieuwe afspraak moeten vragen.

Aan de loketten werden ook wanden in plexiglas aangebracht. Indien de aanwezigheid van een tolk nodig is, dan zal die een afstand van anderhalve meter met andere mensen moeten respecteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , coronacrisis , Klein Kasteeltje , asielaanvragen , asielzoekers , Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni