| Zwarte Vijvers in Molenbeek.

Molenbeekse straatveger en gemeenschapswachter in zelfde week aangevallen

NL
© BRUZZ
28/09/2022

In twee dagen tijd werden een straatveger én een gemeenschapswachter in Molenbeek aangevallen. Het kabinet van Molenbeeks burgemeester Cathérine Moureaux (PS) ziet de verbale en fysieke agressie naar gemeenteambtenaren sinds de coronacrisis stijgen.

De straatveger werd op maandag 19 september het slachtoffer van fysieke en verbale agressie. Een bewoner van de Oostendestraat schold hem uit omdat hij vond dat zijn straat niet proper genoeg was. De aanvaller nam zijn bezem af en sloeg hem daarmee in het gezicht.

De dag nadien, op dinsdag 20 september, werden twee gemeenschapswachters uitgescholden in de buurt van Zwarte Vijvers. Een van hen probeerde de persoon te kalmeren, maar die werd fysiek agressief tegenover hem.

“We ondersteunen de slachtoffers om klacht in te dienen bij de politie,” zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van Moureaux. “De gemeente heeft zich burgerlijke partij gesteld. Ze krijgen ook mentale steun van Slachtofferhulp.”

Toename in agressie

De gemeente ziet sinds de coronacrisis meer en meer agressie tegenover gemeenteambtenaren in Molenbeek. “Niet alleen naar de straatvegers of gemeenschapswachters toe, ook de politie, medewerkers van opvangcentra of aan de gemeenteloketten krijgen er mee te maken,” zegt Barghouti. Meestal gaat het over verbale agressie, maar soms wordt het ook fysiek.

“Moureaux heeft al meermaals de procureur-generaal aangeschreven om strikter te zijn met daders,” zegt Barghouti. “We zijn momenteel ook een sensibiliseringscampagne aan het uitrollen om meer respect tegenover de gemeenteambtenaren te verkrijgen. Met de campagne hopen we dat hun werk meer naar waarde zal worden geschat.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni