| Viroloog Steven Van Gucht waarschuwde op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum voor boodschappen met een onwetenschappelijk uitleg voor het coronavirus.

Moslimexecutieve wil samen met Van Gucht 'religieuze stigmatisering' vermijden

Godfried Roelant
© BRUZZ
24/03/2020

Viroloog Steven Van Gucht gaf op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum niet alleen een stand van zaken over de toestand van het coronavirus in ons land. Hij riep ook op om het virus te blijven zien als een natuurlijk verschijnsel en niet als een 'straf van God'. “Het virus maakt geen onderscheid tussen taal, religie of herkomst. We moeten hier samen solidair tegen vechten.” De Belgische moslimexecutieve onderschrijft die boodschap.

De minister van Defensie van Zimbabwe noemde de uitbraak van het coronavirus begin vorige week 'een straf van God'. En ook bij onze noorderburen circuleren flyers en affiches met daarop de niet mis te verstane boodschap dat enkel het geloof de mens nog van corona kan redden.

‘Nog geen signalen in ons land’

Dergelijke berichten duiken wel vaker op wanneer een virus zich onder de bevolking verspreidt zegt Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. “Dat was ook zo bij de eerste besmetting met het hiv of de meer recente ebola-epidemieën (in de Democratische Republiek Congo en Oeganda, red.)."

"We houden de vinger aan de pols, want religieuze stigmatisering door het coronavirus moeten we absoluut vermijden”

Yves Stevens, woordvoerder Nationaal Crisiscentrum

"Op dit moment vangen we geen signalen op dat er in ons land verhalen de ronde doen die het coronavirus bestempelen als een ‘straf van God’. Maar we houden wel de vinger aan de pols, want religieuze stigmatisering moeten we absoluut vermijden, zeker op basis van een ziekte."

‘Moeilijk om vat op te krijgen’

De Belgische moslimexecutieve is zich bewust van de verspreiding van valse verklaringen over het coronavirus. “Net als alle andere gebedshuizen zijn de moskeeën nu allemaal dicht. Maar het is niet daar waar valse preken een probleem vormen. Die weerklinken hoofdzakelijk op sociale media. Daar kan iedereen posten wat hij wil en een draai geven aan de werkelijkheid”, zegt voorzitter Mehmet Üstün.

"Het is niet aan ons om voor internetpolitie te spelen, maar als we weet hebben van een foute lezing of preek van een imam van een erkende moskee, dan grijpen we uiteraard in. Al is dat tot op vandaag nog niet nodig geweest"

Mehmet Üstün, voorzitter Belgische moslimexecutieve

Üstün veroordeelt die praktijken en zegt proactief op te treden in de mate van het mogelijke. “Sociale media zijn wespennesten en het is niet aan ons om voor internetpolitie te spelen. Maar wanneer we weet hebben van een lezing of preek van een imam van een erkende moskee, dan grijpen we uiteraard in. Al is dat tot op vandaag nog niet nodig geweest.”

Woordvoerder Mohamed Achaibi volgt zijn voorzitter daarin. “Het is moeilijk om er vat op te krijgen. Bij elke natuurramp worden we geconfronteerd met deze problematiek. Normaal gezien smelten die foute uitspraken vanzelf weg. Maar laat er ondertussen geen twijfel over bestaan. Wij steunen Steven Van Gucht in zijn uitspraken en wetenschappelijke benadering van het coronavirus.”

Extra vertalingen

Het nationaal crisiscentrum monitort de situatie, en rekent daarvoor op de hulp van de lokale overheden. “Gouverneurs en gemeentebesturen wordt gevraagd om onze communicatie maximaal te verspreiden. Daarbij houden we rekening met de origine en de beperkingen van sommige burgers. Zo zijn de persupdates beschikbaar in de drie officiële landstalen plus het Engels, en is er steeds een versie in gebarentaal.”

Extra vertalingen achteraf moeten ervoor zorgen dat er nog meer mensen bereikt worden. “Tot nu toe gebeurt dat in het Arabisch, Spaans, Italiaans, Pools, Roemeens en het Turks. Maar die lijst willen we graag verder uitbreiden. Dat geldt ook voor onze website. Het FAQ-gedeelte (Frequently Asked Questions, red.) zal binnenkort te lezen zijn in maar liefst 15 talen”, aldus Stevens nog.

Bij het vicariaat Brussel van de christelijke kerkgemeenschap was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

Bekijk hieronder de volledige persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum met viroloog Steven Van Gucht (vanaf 16'17"):

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, steven van gucht, coronavirus, Mehmet Üstün, mohamed achaibi, Moslimexecutieve

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni