| Barack Obama (l) en kersvers korpschef Luc Ysebaert (r)

Politiezone West vindt nieuwe korpschef

TDN
© BRUZZ
27/05/2020

Luc Ysebaert is de nieuwe korpschef van de politiezone Brussel-West, die de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Ganshoren, Koekelberg, Jette en Sint-Agatha-Berchem omvat. De 58-jarige Ysebaert kan terugvallen op meer dan 35 jaar ervaring binnen het Brusselse korps.

Ysebaert neemt de fakkel over van Johan Berckmans, die sinds 1 oktober 2019 korpschef ad interim was. De meer dan 800 agenten van de zone West waren na het vertrek van Jacques Gorteman, die de leiding over de gewestelijke politieschool op zich nam, op zoek naar een nieuwe baas. Dinsdagavond hakte de politieraad de knoop door, zo meldt de RTBF.

Aanvaring met Yvan Mayeur

Ysebaert kan terugvallen op bijna 40 jaar ervaring in het korps, voornamelijk bij de lokale Brusselse politie. Hij schopte het tot operationeel directeur in de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene, maar botste met toenmalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Die wilde met de grove borstel door zijn politiekorps gaan, maar Ysebaert verzette zich.

Mayeur duldde geen tegenspraak en plaatste Ysebaert in 2014 over naar het commissariaat van Laken. "Dat was de prijs die ik moest betalen omdat ik geen jaknikker wilde zijn", reageerde Ysebaert destijds in de krant La Capitale. "Maar ik zag het niet als straf. Ik keek ernaar uit om opnieuw in de frontlinie te staan."

Bezoek Barack Obama

Ysebaert was in 2000 verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens het EK voetbal, leidde verschillende Europese tops in goede banen en bezorgde voormalig Amerikaans president Barack Obama een probleemloos bezoek aan Brussel. In 2016 werd hij met zijn aanstelling als administratief coördinerend directeur van de federale politie, voor de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene, in ere hersteld.

De benoeming van de perfect tweetalige Ysebaert, die geen voorstander is van een fusie van de zes Brusselse politiezones, moet nog bekrachtigd worden door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), maar dat is slechts een formaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Jette , Koekelberg , Sint-Agatha-Berchem , Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Luc Ysebaert , Johan Berckmans , korpschef politiezone West

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni