Sint-Gillis: ‘Nemen voorlopig geen extra coronamaatregelen’

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Op 1 oktober wordt de algemene mondmaskerplicht in Brussel opgeheven. Maar op mogelijk drukbevolkte plaatsen zoals het Sint-Gillisvoorplein zal een mondkapje wel nog gedragen moeten worden.

De gemeente Sint-Gillis neemt geen voorbeeld aan Sint-Joost dat extra coronamaatregelen neemt om de stijgende coronacijfers te doen dalen. Volgens burgemeester Charles Picqué (PS) is dat in zijn gemeente niet nodig. "We volgen de situatie op de voet, maar houden het voorlopig op een mondmasker op druk bevolkte commerciële assen.”

Het is nog even wachten op de officiële publicatie van het gewestelijk uitvoeringsarrest in het staatsblad, maar vanaf dan kan de aangekondigde verstrenging van de coronamaatregelen ook echt uitgevoerd en gehandhaafd worden. Dat betekent dat de horeca, met uitzondering van restaurants, vanavond al om 23 uur de deuren moet sluiten. Samenscholingen van meer dan tien mensen blijven dag en nacht verboden.

Voor burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (onafhankelijk) is dat niet voldoende om het stijgend aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Hij gaat een stap verder en sluit ook zwembaden en gemeentelijke sportzalen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Andere gemeenten, die net als Sint-Joost bovenaan de lijst met de hoogste incidentiegraad (aantal besmettingen per 100.000 inwoners) staan, zien daar voorlopig het nut niet van in.

In Ganshoren schakelen ze terug op het coronabeleid van voor de algemene verplichting van het mondmasker. Dat wil zeggen dat het vanaf 1 oktober enkel gedragen zal moeten worden op drukbevolkte plaatsen en winkelstraten. “Dat moet op dit moment in onze gemeente voldoende zijn om een opmars van het virus te voorkomen,” vertelt burgervader Pierre Kompany (ProGanshoren).

Nog overleg over Zuidmarkt op agenda

Ook Sint-Gillis, dat zich met een incidentiegraad van 368 op plaats zes in de lijst heeft genesteld, voelt de noodzaak van bijkomende maatregelen (nog) niet. “We volgen de toestand uiteraard op de voet, maar houden het voorlopig op een mondmaskerplicht op de drukke commerciële assen. Denk daarbij aan het Sint-Gillisvoorplein, de Louizawijk en Ma Campagne. Het kan wel zijn dat er voor de Zuidmarkt nog aanpassingen volgen als de situatie zou verergeren”, legt burgemeester Charles Picqué (PS) uit.

Charles Picqué (PS), voorzitter Brussels Parlement

Hij begrijpt de beslissing van Kir wel, maar betreurt tegelijk het gebrek aan uniformiteit. “Het is wel een beetje vervelend allemaal. Het beleid zou gestroomlijnder mogen verlopen. Alle communicatie erover valt nu ook wat tussen twee stoelen. Maar we moeten in een paar dagen tijd heel wat knopen doorhakken. En dat maakt het allemaal niet eenvoudig.”

‘Vergelijking met Antwerpen is scheeftrekking’

Ondertussen komt er uit verschillende hoeken bakken kritiek op de Brusselse politiek die niet doortastend genoeg zou optreden. Daarbij wordt vaak de vergelijking gemaakt met Antwerpen, waar even een avondklok van kracht werd om het rondwaaiende virus onder controle te krijgen. Maar dat doet Picqué af als een scheeftrekking.

“Brussel heeft een eigenheid die losstaat van andere grootsteden. Er zijn hier bijvoorbeeld meer pendelaars, wat een fout beeld kan doen ontstaan over het werkelijk aantal besmettingen. Het is dus moeilijk om te zeggen of er te laat gereageerd is geweest. Er zijn zoveel factoren die mee bepalen of een koerswijziging nodig is of niet,” aldus Picqué nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?