20220126 1784 BEELD Coronabetoging 24 januari 2022

| De politie heeft het monopolie op geweld. Maar volgens sommige betogers hebben politiemensen het buitenproportioneel ingezet tijdens de betoging.

Twintig klachten bij Comité P na coronabetoging

JP
© BRUZZ
26/01/2022

Het Comité P, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de politiediensten in België, heeft woensdag twintig klachten ontvangen over het politie-optreden tijdens de laatste betoging (en de daarop volgende rellen) tegen de coronamaatregelen. In de loop van de week beslist het Comité P wat er met de klachten zal gebeuren.

De klachten komen een voor een binnen, mogelijk zullen er later deze week nog klachten volgen, zegt woordvoerster Nancy Van Barel van het Comité P. "Elke klacht wordt onderzocht," zegt Van Barel. "Maar de klachten worden niet altijd op dezelfde manier afgehandeld. Later deze week zullen we de klachten inventariseren om dan te zien wat ermee moet gebeuren."

Over de inhoud van de klachten kan het Comité P niets zeggen. Een man uit Sint-Pieters-Woluwe getuigde eerder dat vier agenten hem aanvielen met een wapenstok terwijl hij naar eigen zeggen niets met de betoging te maken had. De man werd met een combi naar de kazerne van Etterbeek gebracht, waar hij met twintig anderen in een cel belandde. Hij probeerde uit te leggen dat er sprake was van een misverstand, maar kreeg te horen dat hij "zijn bek" moest houden.

Ook tijdens eerdere betoging tegen de coronamaatregelen ontving het Comité P al klachten. Bij deze betogingen gaat het er regelmatig hard aan toe. Bij de meest recente betoging zijn 15 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, waaronder drie agenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni