Persconferentie van 4 februari 2020 naar aanleiding van de eerste patiënt met het Coronavirus in België: Prof. Dr. Marc Van Ranst, Minister Maggie De Block, Dr.Lt-Kolonel Patrick Soentjens en Prof.Dr.Steven Van Gucht

| Prof. Dr. Marc Van Ranst, hier in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), Dr.Lt-Kolonel Patrick Soentjens en Prof.Dr.Steven Van Gucht tijdens de bekendmaking van de eerste coronabesmetting in ons land op 4 februari 2020.

Van Ranst: 'Lockdownfeestjes eisen nu hun tol in de ziekenhuizen'

GR
© Belga - BRUZZ
26/03/2020

Viroloog Marc Van Ranst zegt dat de crisiscommunicatie nog te vaak aan jongeren voorbijgaat. Dat is volgens hem problematisch als ons land de strijd tegen het coronavirus wil winnen. "Een deel van de jongeren die vandaag op de diensten intensieve zorgen liggen en kunstmatig beademd worden hebben deelgenomen aan de fameuze lockdownparty's van vrijdag 13 maart."

Ons land krijgt dan wel lof toegezwaaid, onder meer in The Financial Times, voor de communicatie naar het brede publiek toe door de virologen, maar toen Van Ranst daarmee geconfronteerd werd in het VRT-programma De Afspraak, antwoordde hij meteen dat je nooit te veel kan communiceren.

"Je kunt daarmee nooit overshooten", aldus Van Ranst, en hij verbond er meteen de vaststelling aan dat bepaalde groepen nog niet genoeg bereikt worden. "Jongeren vormen zo een groep", aldus Van Ranst. "Aan sommigen onder hen moeten we nog veel uitleggen."

'Dit is geen computerspel'

De viroloog rekent op 'influencers' om die groep te bereiken, 'want wij worden daar niet gepercipieerd als betrouwbaar of als een voorbeeld.' De communicatie naar de jongeren mag volgens hem ook wat 'afschrikwekkend' zijn.

"Bij de jongeren die nu in de intensieve bedden liggen en kunstmatig beademd worden, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdownparty's", zei Van Ranst nog. Volgens de virloog van de KU Leuven moet aan de jongeren duidelijk gemaakt worden: "Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Samenleving , crisiscommunicatie , coronavirus , Marc Van Ranst , Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni