Vanaf 13 jaar niet meer naar jeugdbeweging, prostitutieverbod in heel Gewest

EC
© BRUZZ - Belga
26/10/2020
Updated: 26/10/2020 17.51u

Straatprostitutie en "prostitutie in inrichtingen die al dan niet aan deze activiteit zijn gewijd" zijn voortaan, en dat zeker tot 19 november, verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat blijkt uit het besluit van Brussels minister-president Rudi Vervoort dat maandagnamiddag in het Staatsblad werd gepubliceerd. Verder mogen betogingen nog maar maximaal 100 deelnemers tellen en mogen jeugdbewegingen geen activiteiten meer organiseren voor kinderen boven de 12 jaar.

In het besluit wordt erop gewezen dat "de prostitutie-activiteit van nature nauw, nabij en herhaald lichamelijk contact met steeds wisselende personen vereist", en dat dit dus "een activiteit is die in de context van een pandemie een groot risico inhoudt".

Het prostitutieverbod in Brussel-Stad was ingegaan op 28 september, en gold voor onbepaalde tijd. Op 9 oktober werd het echter geschorst door de Raad van State, omdat zo'n maatregel niet tot de bevoegdheden van de lokale overheden behoort. Dat verbod richtte zich vooral op de Alhambrawijk in de stad Brussel, waar straatprostitutie en rendez-voushotels vaak voor overlast zorgen.

Vervoort en de 19 burgemeesters hielden zaterdag overleg over het toenemende aantal besmettingen in het Brussels gewest. De meeste maatregelen waren zaterdagnamiddag al bekendgemaakt, maar nu Vervoorts besluit in het Staatsblad gepubliceerd is, blijkt het prostitutieverbod van Brussels burgemeester Philippe Close weer opgepikt. Er was in het parlement al eerder kritiek gekomen vanwege de N-VA dat Vervoort nog geen actie had ondernomen tegen prostitutie terwijl de coronabesmettingen bleven stijgen.

Volgens het kabinet van Rudi Vervoort is het nieuwe verbod inderdaad op tafel gelegd door burgemeesters Close van Brussel-Stad en Cécile Jodogne van Schaarbeek. "Gezien de actuele gezondheidssituatie was er snel eensgezindheid over deze beslissing", aldus Vervoorts woordvoerster Zeynep Balci aan BRUZZ.

Betogingen: maximaal 100 man

De opvallendste Brusselse maatregel was de uitbreiding van de avondklok. Die geldt de komende vier weken tussen 22 uur en 6 uur. Daarnaast heeft het gewest de mondmaskerplicht weer ingevoerd en moeten winkels om 20 uur de deuren sluiten.

Nog een aanvullende maatregel in het nieuwe ministerieel besluit is het inperken van betogingen tot maximaal 100 deelnemers. Die betogingen moeten bovendien statisch zijn, de nodige afstand moet worden gerespecteerd en ze moeten goedgekeurd zijn door de bevoegde overheden.

De federale overheid legt een maximum van 400 deelnemers aan betogingen op, maar "een dergelijk aantal in het licht van de huidige gezondheidssituatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is veel te hoog", klinkt het in het besluit. Vervoort maakt zich sterk dat deze aanpasing het mogelijk maakt "de uitoefening van een basisrecht als de vrijheid van meningsuiting te combineren met de noodzaak om ingevolge de gezondheidssituatie een beperking in te voeren".

Jeugdbewegingen: verboden vanaf 13 jaar

Uit dat besluit blijkt verder nog dat alle activiteiten van jeugdbewegingen voor 12-plussers in het hoofdstedelijke gewest verboden worden. Met de regel rond de werking van jeugdbewegingen gaat Brussel dus opnieuw verder dan wat federaal is opgelegd. Jeugdbewegingen in Vlaanderen kunnen de komende weken hun activiteiten nog altijd laten doorgaan, maar voor iedereen ouder dan twaalf geldt daar wel dat enkel buitenactiviteiten toegestaan zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, prostitutieverbod coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni