Gezien: plastic wand scheidt taxichauffeur van klant

Taxikoepel Brussels Taxi Fed raadt zijn leden aan om een plastic wand te installeren tussen de chauffeur en zijn klant en zo besmettingen te vermijden. In bovenstaand filmpje ziet u hoe dat in zijn werk gaat.

De taxisector is een van de branches die de impact van de coronacrisis erg hard voelen. “Mijn omzetcijfer is bijvoorbeeld met 70 procent gedaald,” zegt Sam Bouchal, taxi-ondernemer en woordvoerder van Brussels Taxi Fed.

De steile val is deels het gevolg van een mindere vraag. Zowel het nachtleven als verplaatsingen voor het werk zijn vandaag immers grotendeels stilgevallen. “Maar veel chauffeurs stoppen ook spontaan omdat ze bang zijn om besmet te raken,” zegt Bouchal. “Twee derde van mijn werknemers is zo gestopt met werken.”

Bankbiljetten

Om dat risico op besmettingen tot een minimum te beperken, raadt de taxifederatie nu aan om een scheidingswand te installeren tussen de klant en de chauffeur. De wand in dik maar doorzichtig plastic is onderaan los zodat nog bankbiljetten kunnen worden doorgegeven. De chauffeur kan die dan aannemen met plastic handschoenen.

Bovenstaand filmpje toont hoe zo’n plastic wand eruit ziet.

Naast de plastic wand krijgen chaufffeurs nog een hele reeks van tips mee om besmettingen te voorkomen. Zo nemen ze best niet meer dan twee passagiers mee en krijgen ze de raad om de deur te openen voor de klant.

Vergoeding kwijtgescholden

Chauffeurs die niet meer rijden vallen terug op technische werkloosheid als ze werknemer zijn of een overbruggingsinkomen als ze zelfstandig zijn, legt Bouchal uit.

Zelfstandigen die stoppen kunnen bovendien op een geste rekenen van Taxis Bleus: dat laat de vergoeding voor de taxicentrale deze maand dan vallen. “Die vergoeding om klanten doorgestuurd te krijgen kost al snel 500 euro,” weet de woordvoerder. “Nu nog hopen dat de andere centrales ook volgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?