big city

JOUW VRAAG. Welke activiteiten zijn er in de basiliek van Koekelberg?

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg gonst inderdaad van de activiteiten. Wat wil je, 's lands grootste godshuis (van 107 bij 164 meter) kan gelijkvloers vijfduizend man herbergen. Geen wonder dat er in en onder de kerk imposante ruimtes beschikbaar zijn.

Beginnend met de funderingen van voor de Eerste Wereldoorlog, een imposante kolenkelder inbegrepen. Omdat de bovengrondse bouw pas na de oorlog vorm kreeg, maakte architect Albert Van huffel een tweede 'moderner' ontwerp. Ook dat werd door de tijd weer aangepast, door architect Paul Rome.

De apsis zou pas in 1930 gerealiseerd worden en uiteindelijk zou de laatste afwerking - de koperen daken op de zijkapellen - pas in 1970 beëindigd worden.

Steenkool en schramoelle hebben nooit in de kolenkelder gelegen. De bouwdecennia verliepen, en in de jaren 1950, toen de basiliek werd ingehuldigd, volstond eerst een mazoutketel en later een gasketel om te stoken. Die 'ondergrondse kathedraal' komt nu goed van pas voor Speleoclub Le Redan, die er oefent en speleorally's organiseert. Met eveneens ondergronds, als sportieve buur, in de immense crypte voor duizend man, plaats zat voor de Katholieke Charismatische Vernieuwing, een - de naam zegt het al - vernieuwingsbeweging binnen de katholieke Kerk.

Zo zijn we nog maar aan twee van de reguliere gebruikers van onze nationale trots, maar er gebeurt meer. De crypte kan modulair aangepast worden, bijvoorbeeld als filmzaal. En er is een theaterzaal, Zaal Vitta (230 plaatsen), die verhuurd wordt aan amateurtheatergroepen.

20180129 BIG CITY Basiliek 2 BRUZZ ACTUA
© Photonews
| Het kerstconcert van Christoff is intussen een vaste waarde in de basiliek.

Van in het begin werd geopperd om de lokale gemeenschap intens te betrekken bij de locatie. Daarom zijn er (feest)zalen voor allerlei gebruik, van koffietafels tot communie- en trouwfeesten. En vandaag zijn er ook gidsen actief, die de bezoeker meenemen tot op het Panorama­balkon.

Verder telt de basiliek talloze kantoren, soms in kapelvorm, zoals voor het rectoraat van de basiliek - dat de zalenverhuur en boekhouding bestiert -, de rector, de Franstalige en Nederlandstalige priesters, de kosters, en zelfs een kantoor voor de Ridders van het Heilig Graf. Af en toe staat er een bureau of kapel te huur. Want niet iedereen is de eeuwigheid gegeven, getuige de katholieke zender Radio Spes, die er eind 2017 na decennia zijn studio sloot. Verweesd blijft de Bridge Club nu achter, in een andere hoek.

Boven, torenhoog, onder de klokkenruimtes, houden nog meer organisaties de site actief. Er is de Dienst Toerisme van de Basiliek, die muzikale activiteiten organiseert zoals het jaarlijks Kerstconcert met de Ninoofse zanger Christoff. En er huizen twee musea op de koepelverdieping: dat van Moderne Religieuze Kunst en het Museum van de Zwartzussen (Augustinessen) van Brussel en meerdere museale expositieruimtes, zoals voor de lyrische abstracte kunstenaar Norbert De Clercq, die de staties van de Kruisweg heeft geschilderd. Verder zijn er uiteraard reguliere religieuze activiteiten in de basiliek: zoals de dagelijkse biechtgelegenheid in diverse talen, tot het Nederlands en Lingala toe of de Eeuwigdurende Aanbidding in een kapel. Al huist er ook een vintagekledingzaak, met goederen afkomstig van schenkingen, en verkocht tegen democratische prijzen, en een conciërgewoning in het gebouw.

Daarmee heeft u het overzicht aan activiteiten zowat gehad. Of neen, we vergaten het restaurant Le Basilic nog. Voor foie gras op toast, pannenkoeken, een dagschotel tegen 9 euro of een wekelijks diner-spectacle a gogo met Braziliaanse schoonheden op de rode scène. Direct van de zijparking bereikbaar via Poort 8 van het Voorplein 1 (Parvis 1). Weliswaar wat eigenaardig, al die commerciële bedrijvigheden, geven we toe. Want herinner u de Bijbel, Marcus 11, vers 17, over Jezus' tempelreiniging: 'Staat er niet geschreven “Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn”? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’ Klaarblijkelijk haalde ik in mijn scholierentijd, met de jaarlijkse verplichte verkoop van prentkaarten - blauwgroene, met het ontwerp van de basiliek - te weinig dukaten op voor de instandhouding van het godshuis.

Volgende week: Identiteitskaarten vermelden Laken als ‘Brussel (District 2)’. Waarom? Hadden districten ooit een functie?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.