BRUZZ probeerde Brusselse thuistest voor soa's: 'Maakt hulp laagdrempeliger'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ radio

Dankzij de Brusselse start-up Abel.care kun je jezelf voortaan op soa's testen. Vanaf deze week kan je zo'n test makkelijk online bestellen en thuis uitvoeren, zoals presentatrice Celine in onze ochtendshow Uptown probeerde. Seksuoloog Bert Van Puyenbroeck (VUB) juicht de thuistest toe, al wijst hij erop dat die maar op twee soa's controleert. Je moet als gebruiker ook altijd enkele weken wachten, om rekening te houden met de incubatietijd.

Seksuoloog Bert Van Puyenbroeck, verbonden aan de VUB, juicht de komst van de thuistests toe. "Hierdoor zullen veel mensen sneller nagaan of ze een soa, ofwel een seksueel overdraagbare aandoening, hebben opgelopen", zegt hij aan BRUZZ. "Het zal de toegang tot hulp laagdrempeliger maken en het debat over soa's ten goede komen."

Hij denkt daarbij niet dat dit de medische wereld, en de huisartsen in het bijzonder, buitenspel zet. "Wanneer iemand positief test, zal die nog altijd bij de dokter langsgaan. Maar dankzij het zelfonderzoek kan die nu meteen ter zake komen, zonder eerst te moeten vertellen wat er precies gebeurd is (in bed, red.)."

'Rekening houden met incubatieperiode'

Voorlopig brengt start-up Abel.care enkel tests op de markt voor chlamydia en gonorroe, de twee meest voorkomende soa's. Maar Van Puyenbroeck vreest niet dat dit voor naïviteit zal zorgen bij de bevolking.

"De tests ontslaan niemand van zijn verantwoordelijkheid. Iedereen die een paar dagen na een vrijpartij een test uitvoert, moet rekening houden met een incubatieperiode van een paar weken, en het bestaan van verschillende andere soa's naast chlamydia en gonorroe."

Van Puyenbroeck hoopt daarom dat het nieuwe initiatief gekoppeld wordt aan de juiste sensibiliseringscampagnes. "Op die manier moeten mensen er zich bewust van blijven dat één test niet alle soa's uitsluit", aldus de seksuoloog nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?