Martin verklapt hoe hij 1.398 cijfers van pi uit het hoofd leerde

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ radio

Elk jaar vieren wiskundefanaten pi-dag op 14 maart. Daarom organiseren ze in het Sint-Jozefscollege in Sint-Pieters-Woluwe de pi-wedstrijd. Martin Lanthier (15) heeft het record verbroken en kon tot 1.398 cijfers na de komma van pi uit het hoofd opschrijven. "Ik had er eigenlijk 1.500 geleerd, maar ik heb een foutje gemaakt."

In 2019 startte het Sint-Jozefscollege de pi-wedstrijd waarbij leerlingen zoveel mogelijk getallen na de komma uit het hoofd moeten leren van het getal pi (3,14). Liam De Volder won de eerste editie met 600 cijfers waarna de wedstrijd twee jaar niet kon doorgaan door corona.

Dit jaar is het record verpulverd door Martin Lanthier, leerling Grieks uit het vierde middelbaar. Hij kon maar liefst 1.398 cijfers na de komma opschrijven. "Ik heb anderhalve maand lang geoefend om 1.500 cijfers uit het hoofd te leren, maar ik heb een foutje gemaakt op de test."

Martin gebruikte een speciaal trucje om de cijfers te memoriseren: "De eerste tachtig nummers heb ik in blokjes van twintig vanbuiten geleerd. De overige cijfers koppelde ik stuk voor stuk aan een woord waarmee ik een verhaaltje maakte."

Dit jaar deed er ook voor het eerst een leerkracht mee. Hij had 1.111 nummers na de komma onthouden en dacht zo de nieuwe titeldrager te worden, maar dat was buiten Martin gerekend. Volgend jaar doet Martin ongetwijfeld opnieuw mee: "Ik hoop dan minstens 2.000 cijfers te kennen, maar dat ligt nog steeds ver van het wereldrecord." Het huidige record staat op naam van een 60-jarige Japanner met 100.000 cijfers na de komma.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?